latinica  ћирилица
29/11/2017 |  09:22 ⇒ 09:23 | Аутор: РТРС

Купус, велика помоћ код бројних здравствених тегоба

Купус није посебно храњиво поврће: има једва 40 калорија на 100 грама, не више од бораније и много мање од кромпира, али зато садржи знатне количине фосфора, калцијума, калијума и сумпора, гвожђа, бакра, цинка и магнезијума. Посебно је богат витамином Ц, али и витаминима А, Б1, Б2, ПП и К.
Купус -
Купус

Сви ти елементи чине купус храном са мноштвом добрих својстава, али само ако се узима у сировом стању. Важно је притом бирати зелене листове који су много богатији минералним солима од бијелих.

Не може се порећи да је тешко пробављив и да ствара надутост, али је главни "кривац" за то управо кување у води, пошто га вода ослобађа елемената који су добри за пробаву. Ако не можете увијек да га припремите у сировом стању, можете да га кувате на пари.

И за кисели купус важи да је тежак за пробаву, а разлог је то што се обично кува са сухомеснатим производима, који му и дају то својство. Заправо, ферментација купуса током кишељења замјењује врење које би било обављено током пробаве.

Штавише, такво спремање купуса има предност, јер задржава све минералне соли и витамине сировог купуса.

Купус је користан и због својих љековитих својстава, која омогућују ублажавање разних здравствених тегоба:

Болести цријева

Једна или двије чаше свјеже направљеног сока сировог купуса, свакога дана између оброка, могу да помогну у случају пролива, колитиса и упале цријева.

Кашаљ

Сируп од црвенога купуса смирује кашаљ.

Мамурлук

Посљедице опијања могу да се сузбију узимањем двије велике кашике сирупа од црвенога купуса.

Сируп се прави тако да се купусовом соку дода једнака количина шећера (или нешто виша), па се кува на пари док се не згусне.

Чир на желуцу

Три непуне чаше сока од свјежег купуса на дан, најбољи су лијек за чиреве на желуцу. Лијечење се спроводи док се не оздрави.

Промуклост

Да не би остали без гласа, многи пјевачи прије изласка на позорницу попију шољицу несољене супе од купуса, у коју је умијешано једно жуманце.

Малокрвност

Купус је богат минералним солима, витаминима и хлорофилом, па се препоручује малокрвним особама које би га требало да га једу сировог или куваног на пари, а било би добро да попију по двије чаше исцијеђеног сока.

Ране

Још у древна времена војници су облагали своје ране листовима купуса. Примјена је једноставна: изаберу се зелени листови, оперу у текућој води, обришу, ножем се исијеку корјенови, а листови се истање оклагијом или обичном флашом. Затим се исијеку на потребну величину и лагано угријеју прије него што се ставе на рану.

Апсцес

Сви гнојни упални процеси (фурункули, флегмоне, заноктице, гнојне упале жлијезда, тумори) могу се лијечити купусовим листом, који ће сузбити упалу и извући гној. На гнојно мјесто треба ставити три слоја купусовог листа, тако да покрију велику површину и оставити их да дјелују неколико сати или цијеле ноћи. Поступак се понавља све до оздрављења обољелог мјеста.

Бронхитис

На груди и леђа, према томе гдје је бол најјачи, ставе се три или четири листа купуса, причврсте завојем и оставе цијелу ноћ.

Чиреви

Листови купуса најдјелотворнији су у лечењу чирева. Поступак је исти као код рана. Листови се мијењају све до изљечења обољелог мјеста.

Ране

Обложите рану листовима купуса тако да прелазе њене ивице и мењајте их, у почетку, на свака два сата, а затим на свака четири сата. Листови купуса извлаче нечистоћу која се одстрањује чишћењем ране сланом водом (1 кафена кашика морске соли размути се у чаши прокуване и охлађене воде) сваки пут кад се мијењају листови.

Дерматозе

Акне, лишајеви и неке врсте екцема ублажују се облогама од листова или лосионом од сока свјежег купуса.

Модрице

Да би се ублажиле чак и веће модрице, потребно је ставити облоге од листова купуса, који се мијењају чим се осуше, односно изгубе свјежину.

Извор: Б92