latinica  ћирилица
30/11/2017 |  16:06 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Основан и седми синдикат Жељезница Републике Српске

“Жељезнице Републике Српске“ добиле су још један синдикат, седми по реду.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

У регистар удружења код Основног суда у Бањалуци уписан Независни синдикат жељезничара РС. За његовог предсједника именован је Ратко Пилиповић.

У рјешењу о оснивању наведено је да су циљеви синдиката удруживање свих запослених, побољшање услова рада, усаглашавање, закључивање и праћење поштивања одредаба колективног уговора и преговарање са републичким органима с циљем побољшања права радника.

Представници осталих синдиката који дјелују у “Жељезницама“ кажу да новоосновани синдикат окупља руководиоце средњег ранга. На тај корак су се, тврде синдикалци са већим стажом, одлучили када су се они побунили против њихових већих примања, која су била предвиђена систематизацијом радних мјеста.

Занимљиво је да се оснивањем новог синдиката њихов број у “Жељезницама“ приближио броју локомотива које има ово предузеће, а поготово цифри оних које саобраћају пругама. Према посљедњим подацима из прошле године, “Жељезнице Српске“ су имале 24 локомотиве, али их је само 15 било исправно. Синдикалци кажу да је сада број исправних локомотива пао и испод 15, наводећи да то илуструје колико је дубока криза у “Жељезницама“.

Извор: Независне новине