latinica  ћирилица
01/12/2017 |  08:10 ⇒ 08:22 | Аутор: РТРС

Свјетски дан борбе против АИДС-а

Заражени ХИВ-ом у БиХ живе веома тешко и у константном су страху да ће доћи вријеме када им неће бити доступни лијекови од којих им зависи живот, те да ће неко њихову тајну открити, истиче психолог Далибор Михољчић, који је више година радио с особама које живе с ХИВ-ом.
Свјетски дан борбе против сиде - Фото: AP
Свјетски дан борбе против сидеФото: AP

- Ако би се открила њихова животна тајна, остали би без посла, породице и пријатеља... Идеја да њихов ХИВ статус буде откривен социјалном окружењу изазива највећи страх, истакао је Михољчић.

Према његовим ријечима, важна посљедица стигме и дискриминације јесте и ефикасност превентивних програма.

- Људи се плаше отићи на тестирање, највише због реакције њихове околине на могући позитивни резултат, а рано откривање вируса је заправо од насушне важности за оздрављење, појашњава Михољчић.

Напомиње да ове особе док су у редовном третману инфектолога и примају терапију могу живјети нормалним животом, те по друге људе нису опасни ни на који начин.

Наглашава да су обољели на мети предрасуда, које се највише огледају у одузимању основних људских права, права на лијечење, образовање и рад.

- Многи од њих су у веома тешкој економској ситуацији, а овом су болешћу често погођене цијеле породице, тако да је спектар потреба код њих пуно већи, од хигијенских па све до прехрамбених, наводи Михољчић.

Често су особама које живе с ХИВ-ом недоступни неопходна њега и лијечење, а наилазе и на дискриминацију од особа које би требало највише да им помогну, од самих здравствених радника и других у систему помоћи.

- Замислите само колико је тежак одлазак некога ко живи с ХИВ-ом код зубара? Извијестити стоматолога о болести и ризиковати да се открије ваш статус и да се одбије дати услуга или не открити ХИВ статус и надати се да ће све проћи уредно - вјечни је ризик многих. Веома је важно да се на ове људе гледа као и на било које друге који су болесни и којима треба помоћи, прича овај психолог.

Како наводе из Института за јавно здравство Републике Српске, досад је регистровано укупно 113 особа обољелих од ХИВ-а и АИДС-а, док је у току ове године пријављено шест нових случајева.

Тренутно се на Клиници за инфективне болести УКЦ РС лијече 54 особе, које живе с ХИВ-ом и АИДС-ом.

Од посљедица АИДС-а досада је умрло 20 особа.

Када је у питању ФБиХ, досад је регистрована 201 особа с ХИВ-ом, 47 обољелих је умрло, док је ове године регистровано пет новообољелих.

Према начину преноса у укупном броју случајева, доминантан начин заразе био је незаштићени полни однос, и то хомосексуални, а већина обољелих су мушкарци.

Као и претходних година, широм БиХ ће бити обиљежен 1. децембар, Свјетски дан борбе против АИДС-а, истицањем знака црвене траке и спровођењем програма и активности у вези с надзором и превенцијом ХИВ-а и АИДС-а.

Према саопштењу из Министарства цивилних послова БиХ од 2016. године БиХ више не спада у категорију земаља које могу аплицирати за грантове Глобалног фонда, те је на институцијама у Федерацији, Републици Српској и Брчко дистрикту одговорност да у складу са могућностима и потребама мобилишу средстава и имплементирају кључне активности идентификоване Планом транзиције за наставак превенције, лијечења и његе ХИВ-а и АИДС-а, како би се ниска стопа нових ХИВ инфекција задржала на досадашњем нивоу.

Данас бесплатно тестирање

Клиника за инфективне болести УКЦ РС организује данас у Бањалуци бесплатно, добровољно и анонимно тестирање на ХИВ, АИДС и вирусни хепатитис, а заинтересовани се могу пријавити у Савјетовалишту Клинике за инфективне болести од седам до 19 часова.

И Клиника за заразне болести УКЦ Тузла организује данас повјерљиво и бесплатно савјетовање и тестирање на ХИВ и вирус хепатитиса Ц у сарадњи с асоцијацијом "Маргина", те уз учешће Удружења студената "Бохемса".

Извор: Независне