latinica  ћирилица
01/12/2017 |  08:12 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

У Бечу разговарано о регулисању тржишта гаса; Нема закона о гасу на нивоу БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић потврдила је да је у Бечу одржан састанак у Секретаријату Енергетске заједнице на којем је разговарано о судбини радног материјала који би требало да регулише тржиште гаса у БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

На питање Срне да ли то значи да се припрема закон о гасу на нивоу БиХ, Цвијановићева је рекла да такав закон није у припреми, нагласивши да законе о гасу доносе ентитети у складу са својим надлежностима и да је у Републици Српској такав закон припремљен и у процесу је доношења.

"Тражи се начин да се тржиште гаса уреди на начин да се испоштују уставне надлежности, са једне стране, те захтјеви трећег енергетског пакета, са друге стране. То су ствари које треба помирити и у ту сврху се и радило на материјалу уз учешће и консултације ресорних ентитетских министарстава", појаснила је Цвијановићева.

На питање да ли је састанак, који је одржан јуче у Бечу, протекао у заоштреној атмосфери и уз пријетње санкцијама због неусвајања закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ, премјер Српске је рекла да никаквих оштрих тонова није било, а поготово приче о санкцијама.

"До сада се није показало да су пријетње санкцијама стимулативне за било шта у БиХ, а у Републици Српској поготово, па је то ваљда већ савладана лекција тако да тако нешто није била тема. Тема састанка било је да ли и како утврдити јединствену методологију на нивоу БиХ, а питање тарифа, накнада и сва друга оперативна питања да буду на нивоу ентитета. Ријеч је о утврђивању модалитета и договорено је да се тај радни материјал разматра на ентитетским владама до краја децембра", појаснила је Цвијановићева.

Она је навела да не зна каква је процедура у ФБиХ, али што се тиче неког коначног става Српске, Влада ће организовати консултације свих оних који су релевантни у области енергетике, посебно гасног сектора да би прибавили сва неопходна мишљења.

"Тиме ћемо се бавити након што се у Народној скупштини Републике Српске заврши усвајање буџета за 2018. годину и програма економских реформи, не прије, што сам и пренијела саговорницима, а од исхода тих консултација вјероватно ће зависити судбина тог радног материјала", истакла је Цвијановићева.

Састанку у Бечу, присуствовали су и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и ентитетски министри индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и Нермин Џиндић, те министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић.

Извор: СРНА