latinica  ћирилица
01/12/2017 |  10:56 | Аутор: РТРС

Бискупија БиХ: Хрватима се шаље порука да БиХ није њихова домовина

Предсједник Бискупске конференције Босне и Херцеговине кардинал Винко Пуљић упутио је у име свих чланова Бискупске конференције БиХ саопштење за јавност поводом коначне пресуде Жалбеног вијећа Међународног кривичног суда за бившу Југославију у предмету Прлић и остали.
Хрватима се шаље порука да БиХ није њихова домовина - Фото: nezavisne novine
Хрватима се шаље порука да БиХ није њихова домовинаФото: nezavisne novine

"Не смијемо затварати очи пред очитом чињеницом да су се од Вашингтонског и Дејтонског мировног споразума, посебно начина њихове имплементације, припадницима хрватскога народа, на све начине, слале и настављају слати поруке да Босна и Херцеговина није и њихова домовина и да за њих у њој нема мјеста", наводи се у саопштењу бискупа.

Истичу да се противе и осуђују сваки и свачији злочин и да за сваки треба одговарати. Како наводе, хрватске бискупе у БиХ највише су током рата бољели злочини које су починили људи 'које је опрала крсна вода у Католичкој Цркви'. Наглашавају да не желе коментарисати пресуде Хашкога суда, али истичу да не могу и не смију затварати очи пред чињеницом да су се, како тврде, од Вашингтонског и Дејтонског мировног споразума, током начина њихове имплементације, припадницима хрватскога народа, на све начине, слале и настављају слати поруке да Босна и Херцеговина није и њихова домовина и да за њих у њој нема мјеста.

"То сматрамо неморалним и неприхватљивим, те зато, опасним за будућност ове земље и свих њезиних људи и народа. И то је својеврстан злочин за који би многи, који овом најмањем народу упућују такве поруке и пријетње, требали одговарати. Али вјерујемо да, нажалост, неће бити позвани на одговорност, као што у Хагу нито није одговарао за злочине почињене над припадницима хрватскога народа", истиче се у саопштењу католичких бискупа у БиХ.

Извор: Независне новине