latinica  ћирилица
01/12/2017 |  13:18 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Фоча: Усвојен нацрт буџета

Скупштина општине Фоча усвојила је и у јавну расправу упутила Нацрт општинског буџета за идућу годину у износу од 11.640.000 КМ, који би требало да буде већи за 100.000 КМ од овогодишњег.
Фоча - Фото: РТРС
ФочаФото: РТРС

Порески приходи планирани су у износу од 7.320.000, непорески 2.970.000 КМ, грантови 400.000 КМ и трансфери локалним заједницама 500.000 КМ.

Одборници, и опозиције и скупштинске већине, имали су више замјерки на планирана издвајања за пољопривреду, асфалтирање путева, повећање наталитета, запошљавање.

Одборник ДНС-а Срђан Драшковић предложио је да средства за Фонд за треће дијете, умјесто планираних 25.000 КМ, буду повећана десет пута, односно да за свако новорођено треће дијете умјесто 1.000 КМ родитељи буду помогнути са 10.000 КМ, док је предсједник Клуба одборника ДНС-а Споменко Стојановић напоменуо да је потребно више пажње посветити асфалтирању локалних путева, прије свега да се испоштује план за ову годину.

Већа издвајања за асфалтирање затражио је и одборник СНСД-а Милан Вукадиновић, који сматра да и подстицаји за пољопривреду морају бити већи од планираних 100.000 КМ, на чему је инсистирао и одборник НДП-а Драгослав Станојевић.

Одборник НДП-а Оливера Елез напоменула је да при планирању буџета мора постојати стратегија која би се, прије свега, односила на побољшавање услова за отварање нових радних мјеста, те да би средства за запошљавање, за шта је планирано 200.000 КМ, требало да буду већа, док самостални одборник Момчило Станушић сматра да је потребно пратити ефекте уложеног новца у субвенције запошљавању.

Начелник општине Радисав Машић напоменуо је да је, када је ријеч о запошљавању, у току инвестиција отварања текстилног погона на Велечеву код Фоче, гдје тренутно ради 30 жена, а до половине овог мјесеца посао ће добити још толико радника.

- Наша је оријентација да овај погон прерасте у много већи и да запошљава много више радника, рекао је Машић.

Он је навео да у Индустријској зони Брод на Дрини кључни проблем представља недостатак квалитетног електроснабдијевања, који општина покушава да ријеши у сарадњи са "Електродистрибуцијом".

- У Фочи данас имамо четири фабрике за производњу пелета, а најава је да ће их бити још четири у наредној години у којима би посао требало да добије педесетак радника, нагласио је Машић.

Он је подсјетио да је у Фочи у току изградња 45 кућа за повратнике и расељене, као и зграде са 20 станова за распуштање колективног центра, те реконструкција спортске сале "Партизан".

- Вриједност тих инвестиција је око два милиона марака. У наредној години рачунамо да ћемо кренути у реализацију друге фазе обнове водовода, чија је вриједност 8,3 милиона евра, напоменуо је Машић.

Одборници су усвојили и Нацрт ребаланса овогодишњег буџета, према којем се укупна буџетска средства за ову годину смањују за 350.000 КМ.

Извор: СРНА