latinica  ћирилица
01/12/2017 |  15:36 | Аутор: РТРС

У недјељу научни скуп "Филип Вишњић - пјесник и бесједник"

У организацији Одјељења за књижевност Андрићевог института, у недјељу, 3. децембра у Андрићграду биће одржан Научни скуп "Филип Вишњић - пјесник и бесједник".
Андрићград - Фото: РТРС
АндрићградФото: РТРС

Скуп ће бити одржан поводом обиљежавања 250 година од рођења српског гуслара и творца српских народних пјесама Филипа Вишњића.

На скупу ће учествовати потпредсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Љубомир Зуковић, директор Библиотеке Српске академије наука и уметности Миро Вуксановић, потпредсједник Матице српске Миодраг Матицки, професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић, професор Филозофског факултета Универзитета у Приштини Валентина Питулић, професор Филолошког факултета Универзитета у Београду Бошко Сувајџић и професор Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци Јеленка Пандуревић.

Скуп ће бити отворен у недјељу у 10.00 часова, а уводну бесједу одржаће академик Вуксановић о теми "Кључне ријечи Филипа Вишњића".

Након уводне бесједе, академик Зуковић говориће о теми "Филип Вишњић, пјесник и пјевач", потом ће академик Матицки одржати предавање о теми "Епски бесједник Филип Вишњић" и професор Кнежевић - "Вишњићеве пјесме о двобојима".

У 12.30 Питулићева ће говорити о теми "Митолошко и хришћанско у пјевању Филипа Вишњића", Сувајџић - "Вишњић и Библија", а Пандуревићева ће одржати предавање о теми "Вишњићева епска парадигма и нематеријално културно насљеђе".

Филип Вишњић /1767-1834/ један је од најпознатијих српских гуслара и твораца српских народних пјесама.

Рођен је на Мајевици, у селу Горња Трнова, код Угљевика. Ослијепевши од великих богиња још као дијете, Вишњић је постао професионални пјевач. С гуслама у рукама је путовао по цијелом Босанском пашалуку, па и даље, све до Скадра.

Поред тога што је био редактор старих пјесама, Филип Вишњић је био и творац нових, међу којима се посебно истичу "Смрт Краљевића Марка", двије пјесме о Светом Сави, хајдучка пјесма о мегдану Баје Пивљанина и бега Љубовића, те пјесме о Првом српском устанку.

Извор: СРНА