latinica  ћирилица
01/12/2017 |  16:27 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

У Српској регистровано 113 обољелих од ХИВ-а АИДС-а (ВИДЕО)

Према подацима Института за јавно здравсто у Српској је регистровано 113 обољелих од ХИВ-а АИДС-а.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Свјетски дан борбе против АИДС-а обиљежен је и у Републици Српској активностима усмјереним на подизање свијести о оболијевању од сиде узроковане ширењем хив вируса.

Иако је у Републици Српској БиХ ове године мање новобољелих, важност превенције се мора наглашавати, а млади додатно образовати и информисати, не само о овој, него и другим полно преносивим болестима.

У овој години откривено је шет нових случајева од чега су четири хив позитивна и два обољела од сиде, а сви инфицирани су мушког пола. Болест модерног доба на нашим просторима је увијек табу, а обољели су неријетко изоловани. Живе у страху да ће се њихова болест открити, да ће остати без посла, породице, пријатеља..

Првог децембра се указује на важност борбе против сиде , али исто тако потребно је истаћи подршку обољелим. Едукација је и ове године усмјерена на младе људе, али и маргинализоване националне групе попут Рома.

Сида се преноси незаштићеним полним односом, коришћењем нестреилисаних игала, трудноћом са заражене мајке на бебу. Велика одговорност за спрјечавање ширење инфекције је на онима који сумњају да су ризична група и требало би да се, што прије, тестирају.

У локалним заједницама широм Српске, Црвени Крст и удружења грађана, на важност превенције упозориле су акцијама дијељења летака и истицања црвене машне- симбола борбе против сиде.