latinica  ћирилица
01/12/2017 |  17:08 ⇒ 18:43 | Аутор: РТРС

Реализација пројекта "Доситеј" у Српској (ВИДЕО)

Старе методе учења полако одлазе у прошлост, јер 21. вијек и развој нових технологија приморава и образовни систем на прилагођавање.
Бањалука, Малешевић - Шарчевић - Фото: СРНА
Бањалука, Малешевић - ШарчевићФото: СРНА

Тако је "е-настава" у Републици Српској присутна већ неколико година, а нови начини учења показују и добре резултате. Министри просвјете Српске и Србије зато су данас били у школским клупама како би се увјерили колико је информатичко опремање важно у осавремењавању наставе.

Пуне четири године, заједно са колегама из клупе, сада осмакиња Катарина Цвијетић учи по систему "Доситеј". За младе генерације, каже, овакве методе веома су пожељне.

- Већ неколико година у нашој школи овакав начин учења се практикује. Доста је занимљив за ученике и сматрам лично да се ефикасније и брже учи кроз овакав начин рада, каже Катарина.

Потврђује то и директорка бањалучке Основне школе "Иво Андрић". Од 2013. у седам учионица настава се изводи на овакав начин. Ученици су овакве методе, каже, прихватили брже од наставника.

- Наша школа његује нове технологије и имамо квалитетне и добре ђаке, а уз подршку наставника требало би овако да живи у свим школама, истиче Жељка Опачић, директора Основне школе "Иво Андрић" Бањалука.

Министарство је планирало још у 62 школе гдје нисмо увели програм "Доситеј". Ја се надам да ћемо у наредном периоду да завршимо у свим школама. Ова технологија врло брзо стари и већ имамо проблем са занављањем рачунара у информатичким кабинетиа и морамо кренути са тим послом, поручује Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Увођење нових технологија у сусједној нам Србији иде нешто спорије – потврђује то и ресорни министар. Од прошле године тим "Е-просвјете" ради на осавремењавању, а нека од рјешења пренијеће и у свој образовни систем.

- Ми смо системски кренули да радимо Е-дневнике и та два до три мјесеца смо укључили 70 школа као пилот пројекат. До краја ове школске године планирамо око 200 школа, напомиње Младен Шаршевић, министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије.

Прије него што су дигиталну трансформацију образовног система видјели на дјелу, министрима је у компанији "Ланако" презентована примјена информационих технологија. Системи, попут Е-дневника, Доситеја и ЕДИУС-а, препознати су и на свјетском тржишту.

- Значај ових пројеката је јако велик ако узмемо само да је "ЕДИУС" информациони систем објединио све информације из школа на једном мјесту. Министарство све има, различите статистике и податке, једним кликом, истакао је Александар Црновчић, менаџер Сектора за едукацију компаније "Ланако".

 С обзиром на то да привредници у Српској траже већи обим практичне наставе, Република Српска и Србија у наредном периоду размијениће искуства и у вези са дуалним системом образовања. Министри су о развоју образовања и науке разговарали и са предсједницом Владе Српске.