latinica  ћирилица
01/12/2017 |  18:57 | Аутор: РТРС

Научни скуп у Подгорици: Србија да помогне у рјешавању проблема Срба у региону

Матична држава Србија треба да уложи више напора да на конкретан начин почне да рјешава проблем Срба из региона, поручено је са научног скупа о српском језику и ћириличном писму у организацији Српског националног савјета Црне Горе у Подгорици.
Подгорица - Фото: РТС
ПодгорицаФото: РТС

"Без директне укључености званичне Србије, немогуће је пронаћи трајна рјешења проблема Срба из земаља у окружењу", поручено је, између осталог, са округлог стола о теми "Употреба српског језика и ћирилице у Црној Гори и земљама региона".

У раду округлог стола учествовали су представници кровних националних институција српског народа из Мађарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Македоније, Албаније, Србије и Црне Горе.

Округлом столу присуствовали су, између осталих, амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Бингулац, савјетник заштитника људских права и слобода Црне Горе Милена Крсмановић, представник Фонда за заштиту мањинских права Жељка Рашчанин, предсједник Одбора за дијаспору Скупштине Србије Иван Костић.

Костић је истакао да ћирилица није угрожена само у земљама региона, већ и у матичној држави - Србији.

Предсједник Матице српске Драган Станић нагласио је да се национални идентитет најбоље чува поштовањем сопствене културе.

Крсмановићева се осврнула на активности предузете поводом дописа Српског националног савјета Црне Горе Омбудсману у којем се тражило његово изјашњење о језичкој дискриминацији српског народа у Црној Гори.

У име Српског националног савјета Црне Горе говорили о статусу српског језика и ћирилице у Црној Гори говорио је Веселим Матовић, а окупљенима се обратио и предсједник Савјета Момчило Вуксановић.

Позиву Српског националног савјета Црне Горе да учествују у раду округлог стола нису се одазвали представници Владе Црне Горе, Скупштине Црне Горе и Врховног суда Црне Горе.

Извор: Срна