latinica  ћирилица
01/12/2017 |  22:10 | Аутор: РТРС

Пјонгјанг спреман за преговоре, али уз посредовање Москве?

Сјеверна Кореја је саму себе независно прогласила нуклеарном државом и не треба јој признање Запада као услов за преговоре о рјешењу за Корејско полуострво, рекао је шеф делегације руске Думе по повратку из Пјонгјанга, изразивши увјерење да је Сјеверна Кореја спремна за преговоре, али уз посредовање Русије.

"Њима (Пјонгјангу) није потребно признање Запада. Сјеверна Кореја одавно себе сматра нуклеарном државом. Уз то, након што су извели најновију ракетну пробу (29. новембра), они вјерују да су достигли једнакост са САД (по питању нуклеарног наоружања)", рекао је координатор групе руских посланика за односе с парламентом Сјеверне Кореје Казбек Таисајев, преноси Тас.

То је навео у коментару на недавне наводе да Сјеверна Кореја поставља признавање свог нуклеарног статуса као услов за преговоре.

Таисајев истиче да Сјеверна Кореја "не вјерује никоме сем Русије".

"Године 2016. сјевернокорејске власти и њихов лидер Ким Џонг Ун били су спремни да обуставе пробе, али су САД и Јужна Кореја наставили да изводе војне вјежбе и да провоцирају Сјеверну Кореју својом реториком. Ипак, имам осјећај да су спремни за преговоре ако добију гаранције да их нико неће напасти", рекао је Таисајев.

Указао је да Сјеверна Кореја види активности Вашингтона и Сеула у близини својих граница "као директну пријетњу по своју безбједност".

Делегација Групе пријатељства руске Државне Думе на челу са координатором Казбеком Таисајевим боравила је у посјети Сјеверној Кореји на позив парламента те земље, од 27. новембра до данас, наводи руска агенција.

Према ријечима Таисајева, током те посјете руска делегација имала је разговоре у сјевернокорејској Врховној народној скупштини, Министарству спољних послова и Централном комитету Радничке партије.

"Сви састанци су одржани у пријатељској атмосфери, без икаквих забрањених тема", закључио је шеф руске парламентарне делегације.

Извор: Танјуг