latinica  ћирилица
01/12/2017 |  22:30 ⇒ 22:40 | Аутор: РТРС

Приједор- Отворена изложба Саре Николић "Коњица без јахача"

У Галерији `96 у Приједору вечерас је отворена изложба скулптура "Коњица без јахача" младог умјетника из Србије Саре Николић.
Приједор: Изложбен радови Саре Николић - Фото: СРНА
Приједор: Изложбен радови Саре НиколићФото: СРНА

Сара Николић је самостални умјетник, а са непуних тридесет година освојила је бројне награде, учествовала на више групних изложби, неколико познатих и признатих ликовних колонија, те организовала неколико самосталних изложби.

Николићева је Срни рекла да се приједорској публици у истом изложбеном салону представила почетком године, као један од учесника Ликовне колоније "Плива".

Према њеним ријечима, изложени су радови из циклуса посвећеног коњима, који су животиња најближа људима, уз људе у разним епохама, тако да су за умјетника увијек били извор идеја.

Отварајући изложбу академик Миливоје Унковић истакао је да је Сару упознао у галерији "Стара капетанија" у Земуну и да је тада схватио да још има младих и даровитих умјетника, који одолијевају свим глобалистичким концептима који потиру даровитост и индивидуалност.

"Коњи као један од мотива у грађењу скулпторске форме, који су безброј пута били инспиративна тематика од праисторије до данас, колико год су изазовни, исто толико су замка за младе ауторе" , истакао је Унковић.

Он је додао да Сарина поставка потврђује да избор теме не утиче на оригиналност дјела, оригиналност проистиче у начину дефинисања скулпторске форме, ауторског сензибилитета, трансформацији анатомије, спајању детаља у јединствену цјелину.

Сара Николић јавности у Републици Српској постала је позната током 2017. године као аутор монументалне скулптуре блаженопочившем патријарху Павлу у Требињу и бисте Вука Стефановића Караџића испред Филолошког факултета у Бањалуци.

Изложба "Коњица без јахача" у Галерији `96 биће отворена до краја године.

Извор: Срна