latinica  ћирилица
02/12/2017 |  11:12 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Кошарац: Мандић крши Дејтонски споразум и Резолуцију НСРС

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да новоименовани правобранилац БиХ Млађен Мандић својим дјеловањем у правцу књижења имовине Републике Српске на Министарство одбране БиХ на драстичан начин крши Дејтонски мировни споразум, Устав БиХ као саставни дио тог споразума, као и Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Покретањем управног спора против Управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске и захтјевом да се, на основу наводне судске одлуке, локација Велики Жеп укњижи као власништво БиХ, Мандић је купио нови мандат у фотељи правобраниоца БиХ - рекао је Кошарац за РТРС и подсјетио на недавну Мандићеву изјаву за медије у Сарајеву према којој нема могућности да се бави процесом књижења војне имовине јер је у статусу вршиоца дужности правобраниоца БиХ.

Кошарац је додао да се Мандићево дјеловање, супротно одлукама институција Републике Српске и интересима српског народа, поклапа са одлуком Савјета министара БиХ, који је прије десет дана Мандића поново именовао на позицију правобраниоца БиХ.

- Непоштовањем одлука институција Републике Српске Мандић слиједи издајнички модел понашања представника СДС-а и тзв. Савеза за промјене у заједничким институцијама у Сарајеву, који траје пуне три године. Они су и даље спремни на све само да сачувају добро плаћене позиције у тим институцијама - упозорио је Кошарац.

Он је додао да је Мандићевим активностима прекршена Резолуција Народне скупштине Републике Српске о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске у којој стоји да је територија Републике Српске, у складу са Дејтонским споразумом, јединствена, недјељива и неотуђива.

- У Резолуцији, која је обавезујућа за све представнике из Републике Српске у заједничким институцијама БиХ, изричито пише да територија Републике Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство. Наведено је, такође, да ће се сваки покушај ускраћивања суверених права над територијом Републике Српске сматрати кршењем уставног поретка и међународног права и да неће производити правно дејство - нагласио је Кошарац.

Према ријечима Кошарца, институције Републике Српске браниће Устав и територију Републике Српске свим правним и политичким средствима, поштујући Резолуцију о војној неутралности Републике Српске.

- Од СДС-а и других странака из тзв. Савеза за промјене очекујемо да се на исти начин понашају у Сарајеву и да из заједничких институција повуку кадрове који не поштују одлуке институција Републике Српске - рекао је Кошарац за РТРС.

Правобранилац БиХ Млађен Мандић јуче је за сарајевске медије изјавио је да је Окружни суд у Источном Сарајеву, поступајући по управном спору којег је Правобранилаштво БиХ покренуло против Управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске, наводно одлучио да Управа мора укњижити локацију Велики Жеп код Хан Пијеска у власништво државе, односно Министарства одбране БиХ.

Према Мандићевој изјави, Правобранилаштво БиХ поднијело је захтјев да се тражено књижење проведе, али није добило одговор Управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске.

Мандић је упозорио да ће се, у случају да Управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске одбије да укњижи Велики Жеп у власништво државе, стећи услови да Министарство одбране БиХ подигне кривичну пријаву против директора Управе, односно да се, како је рекао, у цијели случај укључи Тужилаштво БиХ.