latinica  ћирилица
02/12/2017 |  14:47 ⇒ 03/12/2017 | 08:00 | Аутор: РТРС

Реаговања на Изетбеговићева финансирања бошњачких удружења

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић позвао је надлежне органе да испитају законитост поступака бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је из буџетске резерве плаћао одлазак чланова бошњачких удружења у Хаг на изрицање пресуде некадашњем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, што је искориштено за антисрпску пропаганду.
Српска удружења - Фото: РТРС
Српска удружењаФото: РТРС

- Тражимо да се то хитно испита, односно да Влада Српске прекине са давањима у тај фонд који користи Изетбеговић - рекао је Дукић Срни.

Он је оцијенио да су овакви Изетбеговићеви поступци за сваку осуду.

- Такве злоупотребе положаја и средстава се не дешавају први пут, јер се чини да су "Мајке Сребренице" и њихова удружења више у Хашком суду него они који су тамо затворени. Нон-стоп су тамо и ми се питамо у Српској шта то раде и ко их финансира? Ето видите ко их финансира, и то из буџета у који је средства давала и Српска - рекао је Дукић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић пита зашто је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић дозволио Бакиру Изетбеговићу да из буџетске резерве те институције плаћа одлазак чланова бошњачких удружења у Хаг на изрицање пресуде генералу Ратку Младићу, што је искориштено за антисрпску пропаганду.

"Осуђујем трошење средстава за такве непланиране намјене и чудим се да нема механизма међусобне контроле тог новца од свих чланова Предсједништва. То није први пут Изетбеговићу и, колико се сјећам, раније је финансирао и неки памфлет чији је садржај био против интереса Срба и Српске", рекао је Митровић Срни.

Он је упитао зашто Иванић онда није финансирао одлазак 35 представника српских удружења на изрицање пресуде некадашњем команданту Војске Републике Српске.

"Одлазак српских удружења финансирала је Влада Српске, а поменуте малверзације са средствима Предсједништва су нови доказ да БиХ не функционише. Политички представници Српске на нивоу БиХ требало би да надзиру трошење тих средстава и барем оног новца који Република Српска даје за функционисање институција БиХ", рекао је Митровић.

Он је рекао да са нивоа БиХ не треба финансирати оно што служи за негативну пропаганду и "олајавање" Срба.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић платио је из буџетске резерве одлазак чланова два бошњачка удружења у Хаг на изрицање пресуде генералу Ратку Младићу, објавио је данашњи Глас Српске.

Извор: СРНА