latinica  ћирилица
02/12/2017 |  15:40 ⇒ 03/12/2017 | 11:34 | Аутор: РТРС

Посљедње пресуде Хашког трибунала и даље у жижи јавности (ВИДЕО)

Посљедње пресуде Хашког трибунала, који је своја врата затворио 29. новембра, и даље су у жижи јавности.
Хашки Трибунал - Фото: РТРС
Хашки ТрибуналФото: РТРС

Посљедње пресуде Хашког трибунала, који је своја врата затворио 29. новембра, и даље су у жижи јавности. Дарко Младић, син некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске, најављује да ће се Комитет за подршку генералу Ратку Младићу из Руске думе, у Москви, изјаснити о пресуди изреченој генералу. Истовремено, због судског епилога у случају херцеговачке шесторке, хрватски премијер Андреј Пленковић најављује посјету Мостару.

Комитет Руске думе за подршку генералу Младићу у престоници Русије обратиће се јавности да би још једном указали да је пресуда генералу Младићу неправедна и политички мотивисана, истиче Дарко Младић, син генерала. Очекује да руска Дума, на приједлог посланика Павела Дорихина, који је и предсједник овог комитета, усвоји резолуцију о пресуди генералу Младићу. 

"Ми ћемо пренијети све што се чуло у јавности. Од тога да генерал Младић ову пресуду сматра срамном и не прихвата је из разлога пристрасности суда, који је више пута демонстрирао своју пристрасност, чак отворено у његовом случају не поштујући ни своја правила ни правила правне струке", рекао је Дарко Младић.

Да је у питању политички суд – српска јавност указивала је безброј пута у дводеценијском раду Хашког трибунала. Не само када је ријеч о правди која је, очигледно, дијељена селективно, већ и када је ријеч о потребама, некадашњих оптуженика. Потврђује то и дугогодишњи апел одбране генерала Младића да му се обезбиједи адекватна здравствена заштита.

"Велика забринутост за живот здравље генерала Младића. Ми смо јуче поднијели поднесак у којем тражимо хитно да се омогући љекарима из Србије да хитно прегледају генерала Младића како би видјели шта нам је даље чинити", додао је Дарко Младић.

За Дарка Младића и поступак осуђеног Слободана Праљка, који је у судници извршио самоубиство попивши отров, показује одсуство обзира судија, који су у првом моменту када је Праљак попио отров наставили да читају пресуду као да се ништа није десило. То је, додаје, догађај послије кога више нико не може да тврди да се на прави начин поступа са затвореницима и да се поштују њихова права. Праљкова смрт запечатила је рад трибунала, али није била и једина у хашким зидинама. Окончање процеса у Хагу није дочекао Славко Докмановић, ратни градоначелник Вуковара. Умро је мјесец прије изрицања пресуде. Ни некадашњи директор болнице у Приједору није доживио епилог суђења. Чекајући пресуду, у притвору је од инфаркта преминуо некадашњи предсједник СР Југославије Слободан Милошевић. 

"Трибунал није хтио да се бави тим што је радио Милошевић. Милошевић је од почетка Трибунал рушио, трибуналовим средствима", рекао је адвокат Слободана Милошевића Зденко Томановић.

Неколико дана прије Милошевићеве смрти, у својој ћелији живот је окончао Милан Бабић, некадашњи предсједник Републике Српске Крајине. Генерал Здравко Толимир, посљедњи је Србин који је преминуо у Хашком трибуналу чекајући да буде пребачен у затвор у којем је требало да служи казну. А само мјесец дана након што је, привремено, напустио капије затвора у Хагу, у болници у Београду преминуо је генерал Ђорђе Ђукић. Његов адвокат Тома Фила у више наврата упозоравао је на небригу Хага за оптуженике. 

"Они нису хтјели да вјерују три месеца. И кад је човек изгубио 20 и више килограма, дигли су га у један ујутро да га што прије одведем у Београд, да умре код куће", нагласио је адвокат Тома Фила.

И начелник Генералштаба Војске Републике Српске Момир Талић преминуо је годину након што је из Хага пуштен да се брани са слободе. Међу хашким оптуженицима који су преминули на привременој слободи, чекајући пресуду јесте и некадашњи предсједник Републике Српске Крајине Горан Хаџић.