latinica  ћирилица
02/12/2017 |  16:38 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Више од 200 љекара специјалиста присуствује традиционалним 14. "Данима Бање Врућице" (ВИДЕО)

Више од 200 љекара специјалиста из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Хрватске присуствује традиционалним 14. "Данима Бање Врућице".
Дани Бање Врућице - Фото: РТРС
Дани Бање ВрућицеФото: РТРС

Осим достигнућа у области здравственог туризма највише пажње изазвали су љекари са Кубе ,који ће домаћим стручњацима пренијети искуства коришћења кубанске вакцине "Цимавакс" која помаже обољелима од рака плућа.

Међу првима у Европи кубанску вакцину за побољшање општег стања обољелих од рака плућа могу да користе пацијенти који долазе у Бању Врућицу. Интерес је велики, кажу наши љекари, а стручњаци са Кубе препоручују њено коришћење.

"Превасходна намјена је да помогне у побољшању општег стања пацијента и у његовом квалитету живота, дакле она не лијечи рак него помаже у општем стању пацијента", рекла је професорица у Центру за молекуларну имунологију у Хавани Жизел Саурез Мартинез. 

"Ово је јединствена прилика да се упознамо, да нам се ово приближи, вјерујем да ће се у будућности почети и код нас врло брзо користити", додала је пулмолог из Градишке Бранка Милошевић.

Осим достигнућима у области пулмологије Дани Бање Врућице највише пажње посвећују кардиоваскуларним обољењима која су код нас ,како љекари наводе, у благом опадању.

"У благом опадању зато што се људи почињу све више интересовати за свој здравствени статус и почињу да се користе адекватне мјере превенције и наравно лијечења", навео је предсједник Удружења кардиолога Републике Српске Драган Унчанин.

ЗТЦ Бања Врућица много је уложила у капацитете, али се ту не зауставља, већ има спремне планове из области здравства и туризма.

"Из области здравтсва су планови у фази израде пројекта , из области туризма су као што већ занте пројекти готови. Чекамо дозволе, чим их добијемо крећемо у реализацију", истакао је директор ЗТЦ “Бања Врућица” Теслић Александар Радошевић.

"Имамо један млад способан менаџмент. Пословни маркетинг се примјењује у цјелости и гдје је одговорност према раду на високом нивпоу. То је све једнако велики успјех који бања постиже", нагласио је министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.

Незамјењива у превенцији, опоравку И рекреацији Бања Врућица руши властите рекорде посјећености. Ове године очекује се око 230.000 ноћења, што је трећи најбољи резултат у девет деценија постојања бање.