latinica  ћирилица
02/12/2017 |  16:48 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Ветерани Српске: Договорити заједничку платформу у наступу према Влади Српске (ВИДЕО)

Ветерани Републике Српске позивају све организације и савезе проистекле из отаџбинско-одбрамбеног ратада сједну за исти сто и договоре заједничку платформу у наступу према Влади Српске.
Ветерани Српске - Фото: РТРС
Ветерани СрпскеФото: РТРС

Циљ је, кажу, системско рјешавање проблема бораца-ветерана који, истичу, не смију бити социјална, већ заслужна категорија.

Три су корака на којима Ветерани Српске инсистирају. Из првог, да статус бораца буде дефинисан Уставом Српске, проистичу и преостала два – регистар бораца и нови закон о борцима.

"Устав би регулисао и карактер рата. Видимо из пресуда хашког трибунала да се наш карактер отаџбинско-одбрамбеног рата доводи у питање. Амандманом на Устав ми предлажемо уставно одређење које рат карактерише управо као отаџбинско-одбрамбени", истакао је предсједник Удружења грађана "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић.

Ветерани су подржали иницијативу Борачке организације да буду збринути борци старији од 65 година који немају потребан пензиони стаж и да Влада у буџету предвиди ставку од минимум осам милиона марака за помоћ, како кажу, браниоцима отаџбине који су у стању социјалне потребе. 

"Иако ветерани сматрају да та појединачна парцијална рјешења не доприносе у потпуности рјешавању одређених питања, зато сам и употријебио израз збрињавање. Нажалост, у 2018. години, то питање нећемо ријешити, али ћемо се потрудити сви скупа да збринемо ту категорију људи", нагласио је  координатор Удружења грађана "Ветерани Републике Српске" за регију Приједор Микан Дрљача.

Један од разлога због чега то није могуће сљедеће године, крије се у чињеници да је потребно мијењати Закон о ПИО-у. Иницијатива БОРС-а требало је понуди прецизније податке о броју бораца из ове категорије и прецизније критеријуме, поручили су ветерани из просторија у Бањалуци, које су у закуп на десет година добили од Дирекције за обнову и развој при Владу Српске, а које су адаптирали властитим средстима.