latinica  ћирилица
02/12/2017 |  18:07 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Питање књижења војне имовине поново у центру пажње! (ВИДЕО)

Питање књижења војне имовине поново је у центру пажње након што је правобранилац БиХ, Млађен Мандић, изјавио да је Окружни суд у Источном Сарајеву, поступајући по управном спору наводно одлучио да Управа за геодетске и имовинско-правне послове Српске мора укњижити локацију Велики Жеп код Хан Пијеска у власништво БиХ, односно Министарства одбране.
Војна имовина - Фото: РТРС
Војна имовинаФото: РТРС

Док Мандић најављује и могуће кривичне пријаве, из Српске порука да он својим дјеловањем крши Дејтонски споразум, истовремено купујући нови мандат правобраниоца БиХ.

У спору између Правобранилаштва БиХ и Управе за геодетске и имовинско-правне послове Српске, Окружни суд у Источном Сарајеву пресудио је, како каже правобранилац БиХ, у њихову корист. У преводу то значи да Управа мора укњижити локацију Велики Жеп код Хан Пијеска у власништво бх Министарства одбране. Како Мандић наводи за федералне медије, Правобранилаштво БиХ већ је поднијело захтјев да се тражено књижење спроведе, али одговор од Управе није добило.

"Суд у Источном Сарајеву одлучивао је по управном спору које је Правобранилаштво БиХ покренуло против рјешења Управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске, којим одбијају да спроведу споменуто књижење. Одлуку Суда у Источном Сарајеву добили смо прије десетак дана и одмах смо, на основу ње, наведеној управи поднијели захтјев да се тражено књижење и спроведе", рекао је правобранилац БиХ Млађен Мандић.

Одбије ли Управа књижење, Мандић каже да постоје услови за кривичну пријаву против директора РУГИП-а. Коментар на овакве изјаве бх правобраниоца из Управе за геодетске и имовинско-правне послове нисмо добили. Реаговао је зато члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац који каже да Мандић оваквим ставовима на драстичан начин крши Дејтонски споразум и Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности. Додаје да се Мандићево дјеловање, супротно одлукама институција Републике Српске и интересима српског народа, подудара са одлуком Савјета министара БиХ, који је прије десет дана Мандића поново именовао на позицију правобраниоца БиХ.

"На овај начин правобранилац Мандић рекао бих да је у потпуној функцији Федерације БиХ и бошњачких политика на нивоу заједничких институција. Треба напоменути да БиХ нема своју имовину и то је прецизно дефинисано актима, али се на овај начин покушава дио територије Републике Српске одузети", истакао је члан Предсједништва СНСД Сташа Кошарац.

Прича о отимању територије Републике Српске очигледно је без краја. Подсјећања ради, из Управе за геодетске и имовинско-правне послове раније су наводили да је захтјев за књижење војне имовине у Хан Пијеску један од укупно 12 таквих на територији Републике Српске, али да је након пресуде Суда БиХ одбијен јер није био спроводив у евиденцијама Управе. Касније покренути управни спорови за случајеве у Хан Пијеску, Билећи и Добоју за сада су званично дали резултат у Добоју, гдје су потврђена рјешења Управе.