latinica  ћирилица
02/12/2017 |  20:50 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Пале: Одржан традиционални годишњи концерт КУД-а "Младост"

Чланови Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Младост" са Пала, које дјелује 64 године, одржали су вечерас традиционални годишњи концерт заједно са гостима, члановима културно-умјетничког друштва "Младост" из Хамбурга.
Пале - традиционални годишњи концерт - Фото: СРНА
Пале - традиционални годишњи концертФото: СРНА

Више од 200 чланова ова два друштва, са изворном вокалном групом, оркестром и дјецом из вртића "Бубамара" представили су своја умијећа многобројним посјетиоцима у Спортско-пословном центру "Пеки" на Палама.

Предсједник КУД-а "Младост" Милан Чворо рекао је новинарима да је циљ концерта да се покаже све оно што су радили чланови КУД-а током цијеле године.

Он додаје да је ова година била много успјешна, а да сљедеће године славе 65 година постојања КУД-а односно 40 година постојања под именом КУД "Младост" са Пала.

Чворо је истакао да КУД покушава да у школским установама и вртићима организују своје секције, тако да у вртићу "Бубамара" имају фолклорну и балетску секцију која је вечерас први пут наступала.

Он каже да идуће године планирају посјетити Бањалуку гдје ће са новом кореографијом наступати у мају на Европској смотри фолклора, затим слиједи Пољска и Њемачка, а за даље ће се видјети јер све зависи од финансијских средстава.

Члан КУД-а "Младост" из Хамбурга Јелена Плакаловић рекла је да се вечерас њихових 25 чланова представило са играма Шумадије, Босилеградског крајишта и Црне траве, а да друштво тренутно броји 125 чланова.

КУД "Младост" основано је 1953. године и имају 300 чланова подијељених у четири групе, од најстаријих до најмлађих.

Окупљају дјецу и омладину свих узраста у више секција - фолклорна, фрулашка, гусларска, народни оркестар и изворна група, те се баве очувањем изворне народне традиције и културе кроз игру, пјесму и сакупљање народне ношње.

Извор: СРНА