latinica  ћирилица
02/12/2017 |  21:27 | Аутор: РТРС

Геит: Признање Јерусалима као пријестонице Израела изазваће екстремизам

Било какав потез Америке да призна Јерусалим као пријестоницу Израела изазваће екстремизам и насиље, рекао је данас генерални секретар Арапске лиге Ахмед Абул Геит.

"Данас веома јасно кажемо да сличан поступак није оправдан. Неће служити миру или стабилности, већ ће подстаћи екестрмизам и насиље", навео је Геит у саопштењу објављеном на интернет страници Арапске лиге.

Он сматра да ће од тога користи имати само израелска Влада "која је непријатељ мира".

Извори блиски Вашингтону изјавили су раније да амерички предсједник Доналд Трамп планира да призна Јерусалим као пријестоницу Израела, али да за сада неће пресељавати Амбасаду из Тел Авива.

Амерички дневник "Њујорк тајмс" писао је, преносећи изјаве извора, да се очекује да ће Трамп ову одлуку објавити у свом говору средином седмице, мада предсједник још није ништа званично потписао а детаљи плана би могли бити измјењени.

Вјерске локације у Јерусалиму свете су за Јевреје, хришћане и муслимане и било каква измјена статуса имаће бројне посљедице широм Блиског истока.

Трамп је на почетку свог мандата најавио да ће пребацити америчку Амбасаду из Тел Авива у Јерусалим.

Амерички предсједници морају да сваких шест мјесеци потписују безбједносни документ за задржавање Амбасаде у Тел Авиву. У јуну је Трамп одгодио ову одлуку, под притиском арапских лидера који су га упозоравали да ће изазвати протесте и то мишљење дијеле и његови савјетници.

Пошто временски рок истиче у понедјељак, очекује се да ће Трамп потписати наређење да ће Амбасада остати у Тел Авиву, али ће он то учинити уз додатак да САД признају Јеусалим као пријестоницу Израела а то је нешто што ниједан његов претходних, без обзира да ли је из редова републиканаца или демократа није учинио од установљавања јеврејске државе 1948. године.

Извор: СРНА