latinica  ћирилица
03/12/2017 |  08:15 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Затворен пут Улог-Кланци, на осталим правцима саобраћај успорен

Дионица регионалног пута Улог-Кланци у дужини од 25 километара због сњежних сметова и олујног вјетра затворена је за саобраћај за све категорије возила. На осталим путним правцима у Републици Српској и ФБиХ саобраћај се одвија успорено, по мокрим и клизавим, коловозима.
Снијег - Фото: СРНА
СнијегФото: СРНА

Посебна пажња возачима се скреће на дионице у вишим планинским предјелима и преко превоја, гдје су коловози мјестимично заснијежени.

Саобраћај је отежан у централним и источним крајевима Републике Српске, посебно на путним правцима Власеница-Хан Пијесак преко превоја Хан Поглед, затим Сарајево-Фоча преко Рогоја и Сарајево-Соколац преко Романије, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.

Технички директор Романијапутева са Сокоца Драган Булошчић рекао је да су сви магистрални и регионални путеви на подручју Сарајевско-романијске регије проходни, али да на коловозу има утабаног снијега и леда, због чега возачи треба да уложе максималан опрез приликом управљања моторним и теретним возилима

- Ситуација јесте нешто сложенија него јуче, али саобраћај се одвија без застоја. Наше екипе се све вријеме на терену и непрекидно раде на чишћењу снијега са коловоза, као и посипању пута абразивним материјалом кога има довољно - навео је Булошчић, додавши да је потребно извјесно вријеме да посута со почне да дјелује на коловозу.

Он је навео да ће Романијапутеви данас посебну пажњу посветити чишћењу локалних пута који воде ка романијским селима, те да је правац према Јахорини, и преко Пала и преко Требевића, проходан и безбједан за саобраћај.

На путном правцу преко Романије тренутно је на снази привремена забрана саобраћаја за теретна возила са приколицом и шлепере.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, учестали су одрони земље или камења на коловоз.

У предузећу Зворникпутеви речено је да су сви магистрални и регионални путеви на подручју регије Бирач проходни, али је одвијање саобраћаја отежано због снијега, посебно на превојима Хан Поглед, Црни Врх, те на дионици пута Шековићи-Каштељ. На превоју Хан Поглед висина снијега износи око 20 центиметара, док на коловозу има два-три центиметра угаженог снијега.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју општине Фоча су проходни, али се саобраћај одвија изузетно отежано, речено је у Полицијској управи Фоча.

На свим магистралним и регионалним путевима у Семберији и Мајевици саобраћај се одвија без застоја, али нешто слабијим интензитетом, речено је у предузећу Бијељина-пут. Мрежа од 330 километара магистралних и регионалних путева редовно се чисти, од синоћ када је почео први снијег, а механицаји ја на терену.

Нове сњежне падавине у Федерацији БиХ отежавају саобраћај и на дионицама Кључ-Босански Петровац-Бихаћ, Ливно-Шујица-Купрес, Бугојно-Нови Травник, Доњи Вакуф-Травник, Тарчин-Коњиц, Сарајево-Олово-Кладањ, Прозор-Горњи Вакуф/Ускопље и Ливно-Томиславград-Посушје.

У Сарајеву се саобараћај одвија отежано због снијега који још пада и чија је висина изнад 20 центиметара, јавили су федерални медији.

У Републици Српској се поподне очекује постепено слабљење, а вечерас и престанак падавина.

Извор: РТРС/СРНА