latinica  ћирилица
03/12/2017 |  11:04 | Аутор: РТРС

Танасковић: Опада ентузијазам за активно промовисање "Косова"

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић изјавио је да код појединих држава опада ентузијазам за активно промовисање међународне афирмације самопроглашеног Косова.
Дарко Танасковић (фото: www.studiob.rs) -
Дарко Танасковић (фото: www.studiob.rs)

- Најважније је да, разложно оснаженог самопоуздања, трезвено сагледамо читаву ситуацију, анализирамо је у свим димензијама и изведемо закључке који ће нам омогућити да у будућности будемо још дјелотворнији у дипломатској борби за доказивање своје истине о Косову - рекао је Танасковић за Вечерње новости.

Танасковић је навео да се у муслиманским земљама све боље разумије да у вези са статусом Косова нема никакве основе за испољавање исламске солидарности, јер није ријеч о територији на којој су ислам и муслимани на било који начин угрожени, већ су у великој већини муслимански Албанци нарушили државни суверенитет и територијални интегритет Србије.

На питање да ли види самопроглашено Косово у будућности као чланицу неке међународне организације као што су Унеско, УН или Савјет Европе, Танасковић каже да Приштини о том питању "не цветају руже".

- Ако не буде некаквих великих преокрета мислим да бар краткорочно, па и средњорочно, не цвјетају руже покушајима "Косова" да се домогне чланства у значајнијим међународним организацијама, потогово онима из система УН, што је један од приоритета Приштине и њених покровитеља - објаснио је Танасковић.

Према његовим ријечима, овај пут одустајање Приштине од покушаја подношења захтјева за пријем у Унеско резултат је стицаја већег броја околности на глобалном, регионалном и унутрашњем, косовском плану и учинак упорног, аргументованог и убједљиво дипломатског дјеловања Србије на свим нивоима.

Он је истакао да би до краја године српско коло требало да буде уписано на листу свјетске нематеријалне баштине, што представља значајно и заслужено постигнуће.

- У Србији је, на овај или онај начин, са одржавањем и унапређивањем традиције народне игре, повезано око пола милиона људи, а "моравац" је, као тип кола, одавно искорачио преко националних културних медија - рекао је Танасковић.

Извор: СРНА