latinica  ћирилица
03/12/2017 |  13:57 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Прва СДС: Политику у Сарајеву водити договором из Бањалуке

Предсједник Прве СДС Радомир Лукић рекао је данас да се та странка залаже да се политика српских представника у заједничким органима БиХ води договором из Бањалуке, те да српски народ у Републици Српској нема два вођства - једно у Бањалуци, друго у Сарајеву.
Бањалука- Прва СДС - Фото: СРНА
Бањалука- Прва СДСФото: СРНА

- Прва СДС ће покушати да буде трећа страна која ће рационално разумом, својом енергијом и добром вољом да утиче да се ове двије стране приближе, јер је то једини начин да се обезбиједи стабилна будућност Републике Српске и да се полако почну рјешавати бројни нагомилани проблеми који постоје у Српској и у раду заједничких институција БиХ - рекао је Лукић.

Он је новинарима у Бањалуци, током промоције ове странке, рекао да чланство Прве СДС углавном чине људи који су некада били чланови СДС-а који су због различитих разлога престали да буду чланови те странке или су били "гурнути на крај".

- То су људи са много угледа, политичког искуства и добре воље и не треба заборавити да је огромна већина њих учествовала и дала мањи или већи допринос у тешким временима деведесетих година када се рађала Република Српска у страшном грађанском рату у БиХ који не мора и не смије никада више да се понови - истакао је Лукић.

Лукић је нагласио да ће се Прва СДС залагати да се народи у БиХ у оквиру два ентитета споразумијевају, мире, лијече своје ране, да добро и поштено анализирају прошлост и да гледају у заједничку будућност.

Он је рекао да је ово прво представљање Прве СДС у јавности након њене регистрације на Митровдан, 8. новембра, и додао да тренутно имају око 500 чланова.

Савјетник у Првој СДС Алекса Буха сматра да су у Републици Српској у посљедње вријеме почеле међусобне свађе и непријатне сцене у Народној скупштини Републике Српске, што не доликује парламенту Српске и српском народу који је једва изборио Републику Српску.

Родољуб Блаженовић из Градског одбора Прве СДС Бањалука рекао је новинарима да ће данас бити изабрана половина делегата чланова Градског одбора чиме ће започети активности странке до попуне за опште изборе наредне године.

Након званичне промоције Прве СДС одржана је оснивачко-обновитељска скупштина Градске организације Прве СДС Бањалука, те сједница Главног одбора Прве СДС.

Извор: СРНА