latinica  ћирилица
03/12/2017 |  15:07 ⇒ 04/12/2017 | 08:47 | Аутор: РТРС

У БиХ стиже "инспекција" - Јоханес Хан провјерава напредак ка ЕУ (ВИДЕО)

У БиХ стиже "инспекција". Шта се и колико урадило на путу ка Европској унији, провјериће комесар за проширење, Јоханес Хан.
Јоханес Хан - Фото: РТРС
Јоханес ХанФото: РТРС

Испуњавају ли се обавезе из Реформске агенде и докле је стигао Упитник Европске уније – питања су на која ће одговарати ентитетски и бх. званичници. Од Ханове посљедње посјете БиХ прошло је више од осам мјесеци, у којима су реформе и договори свих страна блокирани безброј пута.

Уз мање приче, а више раде на реформама, инвестицијама и запошљавању – изгледао је тако закључак посљедњег састанка званичника Републике Српске, Федерације и оних са бх. нивоа са комесаром за проширење Европске уније, Јоханесом Ханом, средином марта. Очекивања Хана и Европске уније након састанка била су велика.

"Ми као ЕУ очекујемо до краја прве половине ове године да се доставе одговори на Упитник, што нам је битно да сачувамо неформално ову динамику, али у суштину да задржимо европску перспективу", ркао је Хан.

Још тада је послата порука да је Република Српска свој дио посла из Реформске агенде за тај период завршила. Чекало се на Федерацију и Савјет министара.

"Ми смо у Републици Српској завршили 55% свих активности, дакле све оне које су биле превиђене и започели неке и унапријед које се односе на 2017. и 2018. годину. Мислим да је у Федерацији то негдје 36% и мислим да је Савјет министара, односно бх ниво неких 53%", навела је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Далеко нисмо стигли, јер чим је Хан напустио Сарајево. европска перспектива полако је ишчезла, очекивања пала у воду, а динамика се максимално успорила. Питања попут Транспортне заједнице и Закона о акцизама потпуно су одвукла пажњу домаћих политичара, па је жеља за уласком у Европску унију пала у други план. Иако није био ту, Јоханес Хан је послао ултиматум – или ријешите ова два питања или средстава за пројекте у БиХ нема. А БиХ је поново морала да се “црвени” пред Европском унијом којој се нешто обећа, а потом не испуни.

"Да се црвенимо сваки пут кад се требамо правдати и много више од тога, требате знати много више од тога, али опет треба ићи даље", изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић.

Кренуло се даље, али врло споро. Питање Транспортне заједнице, бар привидно, ријешено је потписивањем Уговора средином септембра. Препрека за четири инфраструктурна пројекта нема, али је остало нејасно ко ће БиХ и на који начин у тој заједници представљати. Представници Српске страховали су да ли је угрожен Механизам координације који је кључна карика за интеграције ЕУ.

"Механизам координације постоји још само на папиру. Неки мали кораци су се могли видјети у припреми одговора на Упитник што се тиче неких радних група, али то је сасвим недовољно да бисмо могли рећи да функционише", додала је Цвијановић.

"Финализација Упитника први је тест и истовремено најбољи доказ функционисања Механизма координације", истакао је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Болно питање остао је управо Упитник Европске уније. Драган Човић и Денис Звиздић обећали су одговоре до краја године, а кандидатски статус за чланство, већ почетком наредне. Многи се питају да ли је ријеч о реалности или лажном оптимизму, нарочито након хашких пресуда и Човићеве најаве могуће блокаде европског пута.

"Ми ћемо данас врло јасно казати – ако треба да чека европски пут, нека чека. Ми ћемо се прије изборити за сваког часног представника ХВО-а и хрватског народа у БиХ", поручио је Човић.

Очекује се да ће Јоханес Хан у Сарајево доћи управо са препорукама да се пресуде Хашког трибунала морају поштовати и да оне не би смјеле да утичу на односе у БиХ, ток реформи и европски пут. Да ли ће се "европским инспекторима" дати још једно обећање, па онда у кренути нову рунду стагнације, знаће се током децембра када ће се у Представничком дому расправљати о модификованом приједлогу Закона о акцизама.