latinica  ћирилица
03/12/2017 |  17:13 ⇒ 04/12/2017 | 08:00 | Аутор: РТРС

Порези и доприноси пуне буџетску касу - јавни приходи у порасту (ВИДЕО)

Пореска управа ове године је на рачун јавних прихода прикупила 154 милиона марака више у односу на прошлу годину. Значајан раст забиљежен је у свим сегментима јавних прихода, па су тако директни порези и доприноси повећани за осам процената, док су остали јавни приходи већи за 10 одсто.
Пореска управа - наплата прихода - Фото: РТРС
Пореска управа - наплата приходаФото: РТРС

У пословној заједници Српске кажу да је до повећања прихода дошло повећањем плата и новим запошљавањем. Ово повећање, надају се, омогућиће смањење опорезивања рада.

Подаци Пореске управе кажу - за 11 мјесеци ове године скоро је достигнута наплата за цијелу прошлу годину. У првих 11 мјесеци ове године наплаћено је за 95 милиона или осам одсто више доприноса. Послодавци истичу да су ове податке имали у виду када су са Владом преговарали о економским реформама. Тако су кажу, договорили да буде успостављен механизам којим би одређен проценат остварених пореза и доприноса био преусмјерен на смањење опорезивања рада. 

"Сматрамо да кроз повећање наших уплата произишлих кроз повећање плата и нових радних мјеста може да дође до смањења пореза на рад. Једна од најважнијих мјера коју смо захтијевали од Владе је борба против сиве економије обзиром да постоји велики број радника који се фактички воде као да примају најнижу плату, а у ствари примају много више, чиме се код послодаваца ствара нелојална конкуренција", истакао је предсједник Удружења послодаваца пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске Саша Тривић.

У оквиру реформи прихваћени су захтјеви послодаваца за враћање неопорезивог дијела, који се реинвестира у основну производњу. Програм економских реформи од 2018-2020. године и Закон о доприносима добили су подршку свих социјалних партнера.

"Ми већ дуго и интензивно радимо на Измјенама закона о посредовању при запошљавању и остварењу права за вријеме незапослености, гдје тражимо да повећање накнада и дужине примања накнада од радничког доприноса за незапосленост", нагласила је предсједник Савеза синдиката Српске Ранка Мишић.

Смањењу броја незапсолених требало би да допринесу и новорегистрована правна лица и предузетници. У овој години, према подацима Пореске управе, на подручју Српске регистрована су 1.083 правна лица и 2.802 предузетника.