latinica  ћирилица
03/12/2017 |  18:23 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј: Срби очекују помоћ од братског руског народа

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је данас Свету архијерејску литургију са владикама и свештенством у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Москви, подворју Српске православне цркве /СПЦ/, а у бесједи је истакао да су Срби помоћ увијек очекивали од братског руског народа.
Његова светост патријарх Српски  (Фото: ђакон Драган С. Танасијевић) -
Његова светост патријарх Српски (Фото: ђакон Драган С. Танасијевић)

"Нас данас присиљавају да се удаљимо од наше мајке Русије. Нама је то немогуће. Удаљавање од Русије, руског народа, Руске цркве за нас је удаљавање самих од себе, и ми то никада нећемо прихватити, нити ћемо моћи да разумијемо такве жеље и таква очекивања", нагласио је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј је додао да су Руска црква и руски народ нада свих православних, јавио је Спутњик.

"Радујемо се што је Русија стала на своје ноге, радујмо се што је у Русији процвјетало хришћанство, онако као што је увијек било у Русији, и отуда су Руска црква и руски народ нада свих православних", нагласио је патријарх српски.

Он је истакао да Србија рачуна на помоћ Русије у одбрани свете српске земље - Косова и Метохије.

"Тамо се налазе 1.300 српских цркава и манастира, земља која је заливена крвљу оних који су је бранили од других, тамо је резиденција српских архиепископа и патријараха. Данас хоће да нам то узму. Боримо се! Наша нада је прије свега у Господа и у Русију и очекујемо пуну помоћ у одбрани те свете земље - Косова и Метохије", рекао је патријарх Иринеј.

Старјешина Подворја Српске патријаршије у Москви, викарни епископ моравички Антоније подсјетио је да је делегација Српске православне цркве, коју предводи патријарх Иринеј, допутовала у Москву на позив патријарха московског и све Русије Кирила, поводом обиљежавања 100 година од успостављања Патријаршије у Руској православној цркви и устоличења првог патријарха московског и све Русије - Светог Тихона.

У Храму Светих апостола Петра и Павла, смјештеном у историјском центру Москве, окупили су се представници српске дијаспоре и Руси који воле српски народ и културу и који редовно долазе у српско Подворје, које је данас духовни и културни руско-српски центар.

Осим бројних вјерника, служби су присуствовали и амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић, замјеник предсједника Одјељења Руске православне цркве за спољне црквене послове протојереј Николај Балашов, замјеник губернатора Јеврејске аутономне области Алексеј Куренков, замјеник градоначелника Звенигорода Јевгениј Рижов и други.

Извор: СРНА