latinica  ћирилица
03/12/2017 |  21:48 | Аутор: РТРС

Хејли: Америка се повукла из преговора

Америка је изашла из преговора о добровољном договору за рјешавање питања миграције јер глобални приступ овом проблему једноставно није у складу са суверенитетом САД, рекла је данас амерички амбасадор у УН Ники Хејли.
Ники Хејли (фото: Спутњик) -
Ники Хејли (фото: Спутњик)

У саопштењу који је објавила америчка мисија у УН напомиње се да је амерички предсједник Доналд Трамп донио одлуку.

"Ниједна земља није учинила више од САД и наша великодушност и даље ће трајати, али наше одлуке по питању имиграционе политике морају увијек доносити само Американци. Одлучићемо на који начин ћемо најбоље контролисати нашу границу и ко ће моћи да уђе у нашу земљу", истакла је Хејлијева, чији су родитељи имигранти из Индије.

Трамп је током прошлогодишње предсједничке кампање обећао да ће депортовати велики број имиграната и да ће изградити зид на америчкој граници са Мексиком ради рјешења питања илегалне имиграције и криминала у САД. Од како је у јануару ступио на дужност увео је и забрану уласка у САД из одређених муслиманских држава.

Уз рекордних 21,3 милиона избјеглих на глобалном нивоу, Генерална скупштина УН усвојила је у септембру прошле године политичку декларацију у којој је постигнута сагласност да ће се у наредних двије године преговорима доћи до споразума о миграцијама.

Администрација бившег предсједника Барака Обаме подржала је резолуцију, познату и као Њујоршка декларација у којој је, такође затражено од Високог комесара за избјеглице Филипа Грандија да 2018. године изнесе приједлог глобалног споразума о избјеглицама.

"Глобалан приступ у Њујоршкој декларацији једноставно није у складу са суверенитетом САД", додала је Хејлијева.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изразио је жаљење због одлуке САД, али је изразио наду да ће се Америка, можда касније поново укључити у разговоре.

Извор: СРНА