latinica  ћирилица
04/12/2017 |  07:45 ⇒ 11:08 | Аутор: РТРС

Руски Комитет и Дарко Mладић у Mоскви на конференцији за новинаре

Руски Комитет за одбрану генерала Ратка Младића одржаће данас у Москви конференцију за новинаре поводом хашке пресуде генералу Ратку Младићу, на којој ће се обратити и његов син Дарко Младић.

Дарко Младић изјавио је раније Срни да ће Комитет на конференцији за новинаре у Москви /у просторијама РИА Новости/ указати да је пресуда неправедна и политички мотивисана, неутемељена у чињеницама и да је Хаг потпуно игорнисао, без икаквог реалног основа, доказни поступак одбране.

Он је додао да очекује да руска Дума, на приједлог посланика Павела Дорихина, који је и предсједник овог комитета, усвоји резолуцију о хашкој пресуди генералу Младићу.

"Мислим да су они већ јавно износили своје ставове и оцене, тако да би логично било и да донесу резолуцију", рекао је Дарко, наводећи да не зна шта ће та резолуција да садржи.

Коментаришући завршницу рада Хашког трибунала и поступак осуђеног Слободана Праљка, који је у судници извршио самоубиство попивши отров, Дарко Младић је рекао да је у самом том чину било евидентно одсуство обзира судија, који су у првом моменту када је Праљак попио отров наставили да читају пресуду као да се ништа није десило.

"Мени је то најјачи утисак. То је трагичан чин, жао ми је што се то десило, без обзира што је ријеч о људима који су били наши ратни непријатељи. То је трагедија за његову породицу и за њега, а све остало није на мени да коментаришем", рекао је Дарко Младић.

Он је изразио наду да ће резидуални механизам, који треба да доврши поступке Хашког трибунала, имати боље стандарде и више поштовања за елементарна људска права притвореника.

Извор: Срна