latinica  ћирилица
04/12/2017 |  09:59 ⇒ 10:02 | Аутор: РТРС

Заједничке војне вјежбе САД и Јужне Кореје

САД и Јужна Кореја су започеле заједничке војне вјежбе ваздухопловства, са планом да се у току маневара гађају мјеста која су мете вјежби Сјеверне Кореје, саопштили су војни званичници Јужне Кореје.
Амерички авион Б-2 "Спирит" (Фото: Flickr/AereiMilitari.org) -
Амерички авион Б-2 "Спирит" (Фото: Flickr/AereiMilitari.org)

У вјежбама ће учествовати око 230 авиона, међу којима ће бити неки од најјачих борбених авиона Пентагона, укључујући "Ф-35 муња 2" и "Б1-Б лансер".

Заједничке вјежбе су започете само седам дана након што је Сјеверна Кореја тестирала пројектил, за који аналитичари тврде да може да погоди копно САД.

Званичници наводе да су вјежбе САД и Јужне Кореје дио маневара који су планирани прије посљедњег балистичког теста Пјонгјанга.

Из Министарства одбране Јужне Кореје саопштено је да је циљ вјежби побољшање способности извођења ваздушних операција у свим временским условима.

Сјеверна Кореја је оштро критиковала заједничке вјежбе САД и Јужне Кореје, тврдећи да доводе Корејско полуострво "на ивицу рата".

Пјонгјанг је упозорио да "озбиљно разматра" контрамјере и да ће Јужна Кореја и САД "скупо платити за своје провокације", преноси "Њујорк тајмс".

Војне вјежбе су започете данас, а у њима ће учествовати 12.000 војника, као и шест авиона "Ф-22 раптор".

Сјеверна Кореја је извршила балистички тест у уторак, 28. новембра, након два мјесеца затишја када је ријеч о нуклеарном и балистичком програму ове земље.

Извор: Срна