latinica  ћирилица
04/12/2017 |  12:29 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС 12. децембра (ВИДЕО)

Посебна сједница НСРС биће одржана 12. децембра, у 10 сати, изјавио је након данашње сједнице колегијума Народне скупштине Републике Српске предсједник Парламента, Недељко Чубриловић.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

На предложеном дневном реду су, између осталог, Програм економских реформи до 2020. и приједлог буџета за 2018. по хитном поступку, и пратећи законски акти.

Приједлог дневог реда усвојен је без подршке опозиције.

Према ријечима предсједника Парламента Недељка Чубриловића опозиција је била против дневног реда зато што је буџет у парламентарну процедуру није упућен у нацрту, већ по хитном поступку. Рекао је да не очекује да ће опозиција нха посебној сједници правити нереде и позвао их је да учествују у раду. Чубриловић је рекао да у Народну скупштину није стигла никаква иницијатива за смјену потпредсједника Парламента Српске, Ненада Стевандића.

Недељко Гламочак, посланик СДС-а,  оцијенио је да је Влада буџет и одлуке о задужењу донијела по хитном поступку како би их сакрила од јавности. Рекао је да ће клубови опозиције донијети одлуку на вријеме да ли ће присуствовати сједници, али да је то упитно због начина на који је донесен дневни ред.

Према предложеном дневном реду сједнице посланици би, по хитном поступку, требало да разматрају Приједлог закона о доприносима, о дјечијој заштити и о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске. Предвиђена је расправа о Приједлогу закона о Правобранилаштву Републике Српске и Нацрту закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце. Народна скупштина би требала размотрити и Приједлоге одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2018. годину, и о краткорочном задуживању  Српске емисијом трезорских записа за наредну годину.

Извор: Т. Благојевић/РТРС