latinica  ћирилица
04/12/2017 |  12:58 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Родић: Стање у дипломатско - конзуларној мрежи јако тешко

Члан Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, Драгутин Родић, изјавио је данас у Сарајеву да се на основу Извјештаја о извршеној ревизији учинка о управљању имовином и трошковима смјештаја у дипломатско-конзуларним представништвима /ДКП/ БиХ може закључити да је стање у ДКП мрежи јако тешко.
Министарство иностраних послова БиХ (Фото: mvp.gov.ba) -
Министарство иностраних послова БиХ (Фото: mvp.gov.ba)

"Извјештај треба да послужи као полазна основа у будућности за отклањање проблема у овој области", рекао је Родић на сједници Комисије.

Он је оцијенио да су подаци наведени у извјештају одраз бриге БиХ од 1995. године за њено представљање у иностранству.

Члан Комисије Зденка Џамбас изразила је незадовољство стањем у ДКП-има БиХ наводећи да поједине амбасаде нису опремљене ни штампачима. Истичући да је потребно видјети како помоћи рад ДКП-а, Џамбасова је рекла да би велики број проблема био ријешен када би био усвојен закон о спољним пословима БиХ. Џамбасова је оцијенила да је зграда амбасаде БиХ у Великој Британији, која је смјештена у елитном дијелу Лондона, превелика за потребе БиХ и да би се њеном продајом обезбиједио новац за који би се могле купити четири зграде за смјештај амбасада у другим земљама.

Помоћник министра иностраних послова БиХ Драгиша Делић објаснио је да је ријеч о збирној ревизији учинка од формирања Министарства иностраних послова БиХ. Он је истакао да за рјешавање значајног броја проблема у ДКП-има није надлежно Министарство иностраних послова, већ друге институције.

Према извјештају о извршеној ревизији учинка о теми "Управљање имовином и трошковима смјештаја у ДКП-има БиХ", четвртина буџета Министарства иностраних послова БиХ троши се на закуп и трошкове смјештаја дипломатског особља БиХ у свијету. У 2004. години тај износ био је 8,7 милиона КМ, а у 2016. години 13,8 милиона КМ.

Комисија је данас примила к знању Извјештај о извршењу буџета институција и међународних обавеза БиХ за период јануар-јун ове године. У првом полугодишту 2017. године БиХ укупно остварени приходи, финансирање и примици на располагању институцијама БиХ износили су 548.013.298 КМ или 58 одсто у односу на планирано.

Усвојен је и Извјештај о прегледаном стању финансијског пословања политичких партија у 2015. години, као и Извјештај о стању јавне задужености БиХ на дан 30. јун године, према којем је спољни дуг БиХ закључно са наведеним датумом износио 8.075.890.000 КМ.

Извор: СРНА