latinica  ћирилица
04/12/2017 |  16:17 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Приједор: Да ли су станари стамбених зграда обавезни плаћати паркинг (ВИДЕО)

Да ли су станари стамбених зграда у Приједору обавезни плаћати паркинг?
Наплата паркинга - Фото: РТРС
Наплата паркингаФото: РТРС

Уколико неко од станара стамбених зграда жели искључиво право на резервацију одређеног паркинг мјеста на јавној површини, испред објекта у којем живи, моћи ће то и да добије, ако за то издвоји стотину марака на годишњем нивоу.

За остала, нерезервисана паркинг мјеста испред зграда није уведена наплата, али су представници Заједница етажних власника обавезни да обезбиједе паркинг картице за станаре и њихове госте.

На подручју ужег дијела центра Приједора има око 2. 000 паркинг мјеста, од чега је под наплатом њих око 580. Један сат паркирања у централној градској зони кошта пола, а дневна карта три марке.

Заједницама етажних власника уступљен је један број паркинг мјеста, која би требало да буде прописно обиљежена. За сада није уведена наплата паркинг мјеста за станаре.

- То се не плаћа ништа. Е сад, ако неко од станара жели искључиво право да резервише неко мјесто испред зграде да буде само његово, а ради се о, понављам о јавној површини, то може да уради и то се плаћа 100 марака годишње, каже Александар Јефтић, шеф Одсјека за саобраћај и паркинге Града Приједора.

За бесплатно паркирање,возила станара морају бити обиљежена паркинг картицама, које морају обезбиједити надлежни у Заједницама етажних власника.

По основу паркинг мјеста прошле године се у приједорски градски буџет “слило“ рекордних 376. 000 марака, од чега је око 50. 000 марака прикупљено по основу блокирања непрописно паркираних возила.

Ова средства “лијежу“ на јединствени рачун Града и даље се троше у складу са буџетом.