latinica  ћирилица
04/12/2017 |  16:54 ⇒ 05/12/2017 | 16:47 | Аутор: РТРС

ИПА Јадрански програм прекограничне сарадње оправдао сврху (ФОТО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је данас у италијанском граду Аквила, да је ИПА Јадрански програм прекограничне сарадње оправдао сврху, омогућивши сарадњу институција осам земаља и реализацију више од 100 пројеката корисних за грађане.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

"Република Српска је дала пуну подршку наставку овог програма у којем је активно учествовала како би се и у наредном буџетском периоду ЕУ обезбиједила подршка за финансирање сличних пројеката и ојачала свијест о важности интеграционих процеса", истакла је Цвијановић у свом обраћању на завршном догађају ИПА Јадранског програма.

Она је истакла да је програм усмјерен ка стварању претпоставки за економски раст и смањење економских и социјалних разлика на простору земаља чланица програма Адријатик ИПА кроз реализацију инфраструктурних пројеката и јачање пословне иницијативе, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Цвијановићева је нагласила да је посебно значајна политичка димензија припреме оних чланица програма које су у статусу кандидата и потенцијалних кандидата за приступање Европској унији.

Она је оцијенила да је италијанска регија Абруцо у овом програму прекограничне сарадње демонстрирала лидерску позицију.

На конференцији су размијењена искуства о ефектима прекограничне сарадње у претходном буџетском циклусу Европске уније, а учесницима се обратио и предсједник Европског парламента Антонио Тајани, коме је премијер Српске захвалила што је указао на потребу да ЕУ, уз механизме економског развоја, посебну пажњу посвети и смањењу безбједносних ризика на Балкану.

Учесници су оцијенили да су ефекти, односно постигнути резултати програма видљиви, али и да су идентификоване могућности за унапређење сарадње.

Конференција у Аквили била је прилика и за размјену мишљења Цвијановићеве, Тајанија и министра европских послова Црне Горе Александра Андрије Пејовића о интеграцији земаља Балкана у ЕУ.

На завршном догађају ИПА Јадранског програма учествовали су и државни подсекретар Министарства правде Италије Федерика Кјавароли, члан Европског суда правде Ецијо Перило, генерални секретар Конференције рубних и поморских регија Елени Маријану, потпредсједник Јадранско-јонске регије Алдрин Далипи, градоначелник Тиране Ерјон Велиај и предсједник италијанске регије Абруцо Лућано Ди Алфонсо.