latinica  ћирилица
04/12/2017 |  18:23 | Аутор: РТРС

Бијељина - Смотра етнолошког филма сваке сриједе у децембру

Музеј Семберије, у сарадњи са Етнографским музејом из Београду, осми пут у Бијељини организује Смотру етнолошког филма коју у сриједу, 6. децембра, отвара шпански филм "Зграби и бјежи" у режији Роже Корела.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

У најави из Музеја Семберије наводи се да филм приказује древни обичај "алакачу", у преводу "зграби и бјежи", који је у Киргистану поново оживио након стицања независности 1991. године, а ријеч је о томе да се више од половине киргиских жена удаје за мушкарце који су их отели.

Обичај "алакачу" био је забрањен у совјетском периоду, незаконит је и према кривичном закону Киргистана, али се закон ријетко примјењује када жене треба заштитити од ове насилне праксе.

Прве вечери Смотре етнолошког филма у Музеју Семберије биће приказан и филм "Наши људи" из Србије у режији Светлане Миљанић који приказује село Хамдибеј у европском дијелу Турске у којем живе исељеници из Србије.

Седам филмова који ће бити приказани на смотри у Бијељини су из такмичарског програма овогодишњег 26. Међународног фестивала етнолошког филма у Београду и један из специјалног програма.

Публика ће имати прилику да погледа четири филма из Србије, два из Русије, један из Француске и филм рађен у копродукцији Шпаније и Њемачке.

Филмови ће бити приказивани сваке сриједе у децембру од 18.00 часова у просторијама Музеја Семберије, а улаз је слободан.

Извор: СРНА