latinica  ћирилица
05/12/2017 |  07:42 | Аутор: РТРС

Хрватска: "Рат" због Хага прешао на Фејсбук

Фејсбук страница хрватског портала Лупига, који промовише људска права и слободу говора, блокирана је због лажних напада на њу.

Наиме, како преносе хрватски медији, тај портал су ултрадесничари лажно пријављивали администраторима друштвене мреже да промовише фашизам. То је једна од многих страница из Хрватске које су на сличан начин блокиране након што је осуђени ратни злочинац, генерал Слободан Праљак починио самоубиство у судници Хашког трибунала, наводи се у саопштењу редакције портала Лупига.

Додаје се да су се таквим акцијама лажног пријављивања на друштвеној мрежи Твитер похвалиле организације попут "Урбане деснице".

Ивор Фука, главни уредник портала Лупига, рекао је да је Фејсбук након објаве пресуде херцегбосанској шесторци уклањао објаве својих корисника у којима се величају осуђени.

"Након тога очито је организована нека група екстремиста која лажно пријављује бројне Фејсбук странице, међу осталима и страницу Лупиге. Пријављивали су објаве Лупиге које упозоравају на пораст неофашизма и на говор мржње у Хрватској, а пријављују вас као да ви таквим објавама промовишете фашизам и говор мржње", навео је Фука.

Како је објаснио, проблем је што Фејсбук пријаве прихвата аутоматски и пријављени садржај не процjењује особа која говори хрватски и може разумjети контекст објављене информације, него то ради алгоритам.

"Нити ви можете разговарати с неким у Фејсбуку, осим са машином", рекао је Ивор Фука.

Извор: Бета