latinica  ћирилица
05/12/2017 |  15:31 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Отворене зграде Основног и Окружног суда у Бањалуци (ВИДЕО/ФОТО)

У Бањалуци су данас свечано отворене реконструисане зграде Основног и Окружног суда за шта је утрошено 6,4 милиона КМ које је обезбиједила ЕУ.
Основни суд у Бањалуци - Фото: РТРС
Основни суд у БањалуциФото: РТРС

Свечаности поводом отварања новоизграђене зграде Окружног и Основног суда у Бањалуци присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, министар правде Антон Касиповић, предсједник Виског судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, као и предсједници Основног и Окружног суда.

Предсједник Додик је нагласио да је Република Српска позната по томе да не врши политички утицај на правосуђе, али да очекује од правосуђа правичност и ефикасност. Поручио је да Српска даје значајан допринос када је ријеч о европским интеграцијама, посредством одговорне политике и у оквиру уставне позиције, те да је спремна на конструктивни договор у оквиру правосуђа.  Додик је нагласио да Српска сматра да правосуђе на нивоу БиХ тренутно није у складу са Уставом, због чега су потребни озбиљни разговори да би се довело у оквире владавине права и правне државе. Он је објаснио да је немогуће имати правну државу са судовима који немају уставни основ.

Шеф делегације Европске уније у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, приликом отварања, рекао је да ће овај савремени објекат значити много за рад правосуђа, а самим тим и владавину закона.

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је да од данас Бањалука, Република Српска и БиХ имају правосудне институције по узору на европске.

У име Владе Републике Српске, која је била партнер у изградњи и реконструкцији ових објеката, свечаности је присуство министар правде Српске Антон Касиповић.

Пројекат изградње и обнове Основног и Окружног суда Бањалука дио је пакета помоћи Европске уније за изградњу, обнову и модернизацију судова широм БиХ у оквиру подршке јачања владавине закона. Европска унија обезбиједила је више од 2.675.000 евра за унапређивање радних услова у ове двије зграде.

Радови на зградама Основног и Окружног суда почели су 15. августа 2015. године, а окончани 31. октобра ове године.

Извор: С. Личина/РТРС