latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:52 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Човић писао чланицама НАТО - а без сагласности Предсједништва БиХ

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Драган Човић након пресуде Ратку Младићу, а прије пресуде Прлићу и осталима, послао је писмо премијерима и/или предсједницима свих земаља чланица НАТО-а.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Човић писмом тражи бржу активацију МАП-а, а као главни проблем у БиХ наводи радикализоване особе - повратнике са страних ратишта.

У писму којег је Човић, између осталих упутио и предсједнику САД-а Доналду Трампу, британској премијерки Терези Меј те њемачкој канцеларки Ангели Меркел, истиче се да је активација МАП-а изузетно важна јер је, како наводи, БиХ суочена са великим проблемом наслијеђа радикализованих појединаца који су из исламских земаља дошли у БиХ током рата, али и због одласка бх. грађана на страна ратишта, сазнаје Н1.

Предсједавајући Предсједништва БиХ у писму није споменуо Резолуцију о војној неутралности Републике Српске, нити једног тренутка није премијерима и/или предсједницима споменуо да у БиХ постоје супротна мишљења политчара када је ријеч о приступању НАТО-а, већ све несугласице своди на реченицу "Веза са НАТО-ом и сјећања на активности НАТО-а нису иста свим људима".

Драган Човић је изјавио да је о писму информисао остале чланове Предсједништва БиХ, међутим незванично се сазнаје да сза то није добио подршку друга два члана.

Извор: Независне новине