latinica  ћирилица
05/12/2017 |  19:29 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

"Бесједе" Кузмановића за будућа покољења (ВИДЕО)

У Бањалуци је представљена монографија предсједника Академије наука и умјетности Републике Српске Рајка Кузмановића "Бесједе-прилог афирмацији науке и умјетности".
Рајко Кузмановић - Фото: РТРС
Рајко КузмановићФото: РТРС

Књига садржи стотину бесједа које су настале на различитим културним, научним и друштвеним догађајима, у оквиру Кузмановићевог рада на Академији.

У дугогодишњем научном раду и проучавању друштвених појава и збивања, академик Кузмановић је биљежио своје бесједе, које је преточио у цјеловито научно дјело са великим друштвеним значајем.

- Књига је настала у последњих десет година. Дакле, то није као роман да се са надхнућем пише пар дана или пар ноћи, ово је посебна врста књижевног дјела - навео је Кузмановић.

Академик Снежана Савић сматра да је ово дјело свједочанство не само Кузмановићевог рада, него и Републике Српске.

Академик Драго Бранковић указао је на то да на овим просторима дуго није објављен озбиљнији прилог из реторике, који ће дати значајан допринос утемељењу и развијању енциклопедистике, односно реторике на нашим просторима.

- Млади и они који нису у томе баш вјешти, имају прилику да читајући књигу бесједе науче како се комуницира са ширим аудиторијем, како се подстиче развој говорништва. Уосталом, све те мисли у бесједама имају велико историјско утемељење и поруке новим генерацијама - истакао је Бранковић.

Бесједе су својеврстан књижевни род, који служи онима који већ имају знања о говорништву, али и онима који желе да усвоје додатна знања како у појединим приликама треба да говоре, поручио је Кузмановић.