latinica  ћирилица
06/12/2017 |  08:39 | Аутор: РТРС

Пуповац: Нови закон о бранитељима ће криминализовати српску заједницу у Хрватској

Српски посланици нису уложили амандман на спорни Закон о правима хрватских бранитеља због атмосфере која је владала у Сабору након изрицања хашке пресуде генералима из такозване "Херцег-Босне" и самоубиства Слободана Праљка, изјавио је предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

Пуповац за данашњу "Политику" каже да разумије што јавност у Србији није благонаклоно прихватила то што су три српска посланика била уздржана приликом доношења закона, у којем је Србија означена као агресор на Хрватску уз помоћ оружане побуне дијела "српског пучанства", али каже да би волио да разумију положај његове странке у Хрватској.

Он објашњава да се нису одлучили да уложе амандман на закон, за који су преиј два мјесеца јасно рекли да је неприхватљив, пре свега због атмосфере која је владала у Сабору због изрицања хашке пресуде генералима из такозване "хрватске републике Херцег-Босне", али и због самоубиства Слободана Праљка у судници.

- Имали смо припремљене различите поступке у вези са тим законом. Али цијела атмосфера је била таква да су шансе да било шта у том погледу направимо биле, не слабе, него никакве. Наши потези не би наишли на разумијевање, већ би само изазвали додатно ширење непријатељства према нашим заступницима и Србима у Хрватској - рекао је Пуповац.

Он је додао да и то што су и прије усвајања закона покушавали да са појединим посланицима из Моста и других клубова промјене спорне формулације у закону, у јавности коришћено да се нападају Срби и СДСС

Пуповац сматра да ће усвајање спорног закона само додатно наруштити односе између двије државе и криминализовати српску заједницу у Хрватској.

- Овакав закон само нарушава крхко повјерење и разбуђује трауме код људи. А не треба заборавити да су Срби у Хрватској, као и Срби у другим дијеловима бивсе Југославије, много страдали у распаду заједничке државе - рекао је Пуповац.

Закон о бранитељима је усвојен само дан након изрицања пресуде "Прлићу и другима", када је генерал Слободан Праљак попио отров.

Тројица посланика из редова СДСС, која подржава хрватску владу премијера Андреја Пленковћа - Милорад Пуповац, Борислав Милошевић и Драгана Јецков - били су, наиме, уздрзани, а из њихове посланичке групе, није упућен ниједан амандман на текст Закона.

Извор: Танјуг