latinica  ћирилица
06/12/2017 |  10:00 | Аутор: РТРС

Китаровић: Пресуда шесторици - пресуда појединцима

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић оцијенила је да је пресуда Хашког трибунала шесторици функционера Херцег-Босне пресуда појединцима и да треба разбити предрасуде да је Хрватска била агресор у БиХ.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: РТРС
Колинда Грабар КитаровићФото: РТРС

Китаровићева је изразила забринутост због оцјена да је "ова пресуда уперена против Хрватске те да се у вези с тим већ најављују будући кораци, као што су захтјеви за одштету бившим логорашима".

"Ово се развија у некакву осуду Хрватске, што апсолутно није тачно. Индивидуално се одговара за било које злочине који су почињени", рекла је она након састанка са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом у Њујорку.

Она је додала да не жели да пресуда донесе претпоставке за размирице између Бошњака и Хрвата или да отвори неке нове расправе о ратовима и кривици, преносе хрватски медији.

"Мени је, прије свега, у интересу да не буде никаквих сукоба ни размирица између Хрвата и Бошњака, а наравно и Срба у БиХ и да ова пресуда још више не усложи процесе на југоистоку Европе. Треба трезвено да гледамо у будућност и радимо на побољшању наших односа и на стабилизацији и саме БиХ на њеном европском путу", рекла је Китаровићева.

Према њеним ријечима, Гутерес је навео да је свака пресуда пресуда појединцима, а не државама.

Китаровићева ће данас у Њујорку учествовати на тематској сједници Савјета безбједности УН о раду Хашког трибунала.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је 29. новембра пресуде о удруженом злочиначком подухвату шесторице функционера "Херцег-Босне" и државног врха Хрватске са Фрањом Туђманом на челу током рата у БиХ и да је сукоб Хрвата и муслимана био - међудржавни, имплицирајући учешће Хрватске.

У највећем броју случајева потврђене су пресуде да је "шесторка" радила на етничком чишћењу на територији Херцег-Босне и њеном припајању Хрватској или стварању нове хрватске републике на том простору.

Пресуде су потврђене за премијера Херцег - Босне Јадранка Прлића 25 година, затим по 20 година за министра одбране Бруну Стојића и начелника Штаба ХВО-а Слободана Праљка, начелника ХВО-а Миливоја Петковића, а за команданта Војне полиције ХВО-а Валентина Ћорића 16 година и за шефа Одјељења за заробљене Берислава Пушића десет година затвора.

Некадашњи командант Главног штаба Хрватског вијећа одбране /ХВО/ генерал Слободан Праљак је током изрицања пресуде попио отров, након чега је превезен у болницу, гдје је преминуо.

Извор: СРНА