latinica  ћирилица
06/12/2017 |  10:48 | Аутор: РТРС

Све више дроге на Косову, угрожене и српске средине

Косово и Метохија је подручје на коме се догађа највећи број убистава у региону - према званичним подацима Косовске полицијске службе, од љета 1999. до ове године убијено је 1.521 лице.
Кокаин (илустрација) - Фото: АП
Кокаин (илустрација)Фото: АП



Мотиви убистава су различити, али је знатан број оних који су извршени у обрачуну криминалних кланова и због освете.

Током ове године почињена су 23 убиства, од којих је 17 расвијетљено.

У поређењу са претходним годинама, број убистава расте, посебно у регионима Пећи и Приштине.

Из полиције упозоравају да су подаци о убиствима забрињавајући и да друштво мора учинити више на сузбијању мотива и смањењу броја дугих и кратких цијеви како у легалном, тако и у илегалном посједу.

У великом броју случајева убиства се догађају усљед обрачуна криминалних група око подјеле плијена, нарочито у клановима који се баве трговином наркотицима и бијелим робљем.

Пећ и Приштина су мјеста са највећим бројем зависника и лица која се баве трговином оружјем, наркотицима и проституцијом.

У том погледу не заостају ни сјеверна и јужна Косовска Митровица, Урошевац, Призрен и Ђаковица, у којој полиција не смије да се обрачуна са криминалним групама.

Идентитет вођа криминалних кланова је познат полицији, али су они под политичком заштитом и веома ријетко се нађу у позицији да буду ухваћени на дјелу, истичу из полиције, уз тврдњу да се на терену појављује "трећи-четврти ред" дилера наркотика.

За сада, ниједан од вођа криминалних кланова није ухапшен, изузев Насера Кељмендија.

Многобројни криминални шефови контролишу путеве транспорта дроге, оружја и муниције из Турске, преко Македоније, до Урошевца, те из Албаније и Црне Горе, затим преко Пећи, до сјеверне Митровице, Новог Пазара и даље.

Зна се, тврде извори из полиције, да мафијашки босови контролишу локалне органе власти, а није мали ни број лица која обављају високе функције у централним институцијама самопроглашеног Косова над којима контролу имају мафијашки кланови.

Оно што посебно забрињава Србе јесте недостатак синхронизоване акције полицијске службе у српским срединама.

У полицијској станици у Грачаници дошли су до сазнања и података да иста група дилера дрогу дистрибуише у школама и на улици, нарочито у сјеверној Косовској Митровици.

Очекује се да ће до краја ове седмице, након преузимања дужности, нови градоначелници општина са српском већином покренути опсежније рације и акције на сузбијању трговине дрогом, оружјем и проституције.

Извор: Срна