latinica  ћирилица
06/12/2017 |  13:55 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Богданић: Компанија "Синофарм" заинтересована за изградњу добојске Болнице

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић разговарао је данас у Бањалуци са представницима кинеске компаније "Синофарм" који су заинтересовани за изградњу нове зграде Болнице у Добоју.
Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС - Фото: СРНА
Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РСФото: СРНА

Представници водеће кинеске компаније у области здравства посјетили су у претходном периоду добојску Болницу, као и локацију предвиђену за изградњу нове болничке зграде, за добојску регију изузетно важног објекта.

Из ресорног министарства је саопштено да је изградња нове зграде болнице у Добоју од стратешког значаја за развој здравственог система Републике Српске и наставак значајних, капиталних улагања у објекте и опрему.

Данашњи састанак је наставак разговора који су вођени у новембру прошле године у Пекингу, а разговарано је о могућностима улагања у здравствени сектор Републике Српске.

Богданић: Влада сутра о Управном одбору Фонда солидарности

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да ће сутра на сједници Владе бити изабран Управни одбор Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству и формиране комисије.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да ће примјена Закона о Фонду солидарности за дијагностику и љечења обољења, стања и повреда дјеце у иностранству почети од 1. јануара сљедеће године.

Упитан да појасни на кога се односе новине које доноси Закон о дјечијој заштити, односно матерински додатак који се уводи од наредне године, Богданић је појаснио да се односи на жене које роде дијете, а нису нису запослене.

Богданић је рекао да ће се матерински додатак исплаћивати у висини 405 КМ за прво и друго рођено дијете у трајању од 12 мјесеци, а за треће и четврто у трајању од 18 мјесеци.

"На тај начин ћемо обезбиједити да све породиље, односно све мајке, имају исте услове, односно да имају надокнаду за породиљски додатак", рекао је Богданић.

Он је истакао да ће ова мјера буџет Републике Српске у наредним годинама коштати, према садашњим анализама, више од 30 милиона КМ.

"То је сигурно обавеза друштва, односно Владе, да ту мјеру донесе и подржи и мислим да је ово сасвим исправна одлука", рекао је Богданић.

Он је нагласио да су обезбијеђени заштитни механизми да не би дошло до злоупотреба овог права.

"У наредне три године Влада ће преузети и порезе и доприносе за породиље када су у питању запослене жене, тако да је то сад на један начин добро уређена материја. Значи, од 2020. године послодавци више неће плаћати бруто накнаду, односно порезе и доприносе и имаће рефундацију у пуном износу", каже Богданић.

Говорећи о Нацрту закона о забрани пушења на јавним мјестима, Богданић је рекао да он треба да уђе у скупштинску процедуру на првој редовној сједници парламента Српске, те да ће кроз јавну расправу бити простора за евентуалне корекције.

Он очекује да овај закон буде спроводив у Републици Српској као што је и у другим земљама које га имају.

Извор: СРНА