latinica  ћирилица
06/12/2017 |  14:38 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Данци одушевљени продавницама са храном којој је истекао рок трајања

Супермаркети "Wefood" у којима се продаје храна са истеклим роком трајања постали су изузетно популарни у Копенхагену. За око годину дана отворене су две продавнице, а ускоро се планира и трећа.
Данци одушевљени продавницама са храном којој је истекао рок трајања (фото:fejsbuk) -
Данци одушевљени продавницама са храном којој је истекао рок трајања (фото:fejsbuk)

Након отварања супермаркета у насељу Амагер почетком ове године, пројекат "Wefood", велики број људи чекао је у реду испред нове продавнице отворене овог мјесеца у насељу Норебро.

"Сјајна је ствар што је неко умјесто да баци храну одлучио да је прода за новац и са њим уради нешто корисно", каже студенткиња Сигне Сковгард Соренсен, држећи у руци флашу маслиновог уља (луксузне марке) са цијеном од 20 круна (2,6 евра).

"Није ли ово одлична ствар", каже пензионерка Олга Фруерлунд, носећи теглу слаткиша које планира да поклони унуцима за Божић. "Ови слаткиши могу да трају стотинама година због шећера у њима", објаснила је времешна Данкиња.

Продавање хране са истеклим роком трајања дозвољено је у Данској све док је та чињеница јасно назначена, а храна санитарно провјерена.

"Пажљиво и детаљно контролишемо производе да би утврдили да су безбиједни", истиче вођа пројекта "Wefood" Басел Хмејдан.

Сви производи у продаји донирани су од произвођача, компанија за увоз и извоз и локалних супермаркета. Даље их преузима особље пројекта "Wefood", које чине само волонтери.

Сав профит од продаје иде хуманитарним организацијама.

Цијене су упола мање него у другим продавницама. Једино је проблематична понуда, која није увијек сигурна, јер зависи од тога шта им пошаљу донори. Резултат тога је оно што многи корисници називају "еклектичким миксом" који се мијења из дана у дан, преноси Гардијан.

Извор: РТС, Guardian