latinica  ћирилица
06/12/2017 |  14:43 | Аутор: РТРС

Вучић: Одлука хрватског Сабора неће остати без одговора Београда

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је закон о ратним ветеранима који је усвојио хрватски Сабор тешко питање за Београд, које неће остати без одговора.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са члановима Предсједништва БиХ у Београду рекао да то није била тема данашњег разговора.

Он је најавио да ће се ускоро састати са предсједником Самосталне демократске српске странке /СДСС/ и послаником у Хрватском сабору Милорадом Пуповцем и да ће му рећи све што мисли.

Говорећи о случају генерала Новака Ђукића, који према оцјени из Сарајева оптерећује међусобне односе БиХ и Србије, Вучић је рекао да ни о томе није данас било ријечи, али да се тражи најбоље и најправедније рјешење.

"Ријеч је о компликованом проблему, прије свега, правном и покушавамо да пронађемо најбоље рјешење које би значило поштовање правосуђа БиХ, а да не прекршимо све међународно правне узусе о заштити права појединаца, права и правичности. Уверен сам да ће наши правосудни органи наставити интензивне разговоре са правосудним органима БиХ", додао је Вучић.

На питање новинара када ће Србија платити БиХ одштету на основу накнаде за кориштење хидропотенцијала хидроелектрана Бајина Башта и Зворник, Вучић је рекао да је то бесмислица, као и накнаде за плављење земљишта из 1991. године.

"Ако имате правну основу, онда нас тужите", додао је Вучић.

Он је рекао да је раније појаснио Сарајеву да ће новац /за које Сарајево тврди да му Београд дугује/ поклонити БиХ за све општине у Републици Српској и упитао ко ће Србима платити одштету за запаљене домове, какав је и породични дом Вучића у Бугојну.

Он је додао да Србија намјерава да гради искрене пријатељске односе са БиХ, али и то да ти односи никада неће бити односи понижавања БиХ од Београда, као што никоме у БиХ Београд неће дозволити да понижава Србију.

Када је ријеч о питању статуса Косова и става званичног Сарајева према том питању, Вучић је рекао да је са данашњим саговорницима тај проблем ријешен "на начин који задовољава и Србију и њене интересе и БиХ".

"Ја сам и данас овде пред вама потврдио нашу обавезу поштовања територијалног интегритета БиХ. То сам рекао на састанку и рекао да се надам да ће такво бити поштовање и по питањима Србије. Овај став који сам ја саопштио, а који нисам измислио - то је став који је изнео предсједавајући Предсједништва БиХ /Драган Човић/", додао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

Он је поновио да се надао да ће питање разграничења Србије са БиХ ићи лакше и нагласио да је Србија изашла са конкретним рјешењима.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је да је могуће брзо рјешење питања граница, мада је за сва рјешења у БиХ потребно, ипак, мало више времена.

Он није одговорио на питање који је конкретан приједлог Сарајева за рјешење питања разграничења Србије и БиХ.

Када је ријеч о инфраструктурним пројектима од заједничког значаја и проблема који се појавио око усаглашења трасе, Човић је рекао да не види разлог "зашто се не би сјело и разговарало о најбољем рјешењу".

Извор: СРНА