latinica  ћирилица
06/12/2017 |  15:43 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Српска и Србија: Потписани протоколи с циљем јачања размјене у култури

У Бањалуци су данас потписана четири протокола о сарадњи установа културе из Републике Српске и Србије који ће допринијети јачању размјене и успостављању контаката у овој области.
Бања Лука: потписана четири протокола између републичких институција културе из Републике Српске и Србије - Фото: СРНА
Бања Лука: потписана четири протокола између републичких институција културе из Републике Српске и СрбијеФото: СРНА

Министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић рекао је да потписани протоколи представљају резултат конкретизације сарадње ресорног министарства и Министарства културе и информисања Србије и недавно потписаног Меморандума о сарадњи ова два министарства.

"Захваљујући овим протоколима доћи ће до дигитализације културног насљеђа у музејима, дигитализације непокретних културних добара, размјене публикација библиотека и позоришне размјене Народног позоришта Републике Српске и Народног позоришта у Београду", рекао је Малешевић новинарима након потписивања протокола.

Он је навео да се протокол Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и Народне библиотеке Србије односи на размјену обавезног примјерка књиге, као и да су реципрочна гостовања циљ протокола о дугорочној сарадњи Народног позоришта Српске и Народног позоришта у Београду.

"Наше позориште нема ни балет, нити оперу, те ће овај протокол омогућити да и наша публика у Бањалуци присуствује оваквим представама, које ће гостовати код нас", истакао је Малешевић.

Он је рекао да протокол о сарадњи у области информационих система непокретних културних добара подразумијева то да Републички завод за заштиту споменика културе Београд уступи на коришћење Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа информациони систем непокретних културних добара за потребе вођења Централног регистра непокретних културних добара.

"Музеј Републике Српске и Музеј Војводине потписаће протокол о дигитализацији културног насљеђа који подразумијева да Музеј Војводине имплементира информациони систем `ИМУС`, који користи, у музејима на територији Републике Српске с циљем дигитализације културног насљеђа", навео је Малешевић.

Он је додао да је планирана и заједничка конференција два министарства на којој ће бити ријечи о јединственом културном простору Српске и Србије.

Помоћник министра културе и информисања Србије Дејан Масликовић рекао је да ће информациони системи који се развијају у Србији бити уступљени установама у Српској.

"Србија ће покрити трошкове имплементације тих система, а у мери у којој је то могуће подржаћемо гостовање Опере и Балета Српског народног позоришта из Београда у Бањалуци", навео је Масликовић и додао да сарадња у области умјетности представља употпуњавање културне сцене двије земље.

Он је истакао да се протоколи, осим на сарадњу, односе и на рад на развијању заједничке културе једног народа која треба да се гради на заједничким темељима.

"Србија свим срцем и душом жели да брине о српском културном простору, без икаквих територијалних ограничења. Где год су Срби живели и оставили неки културни траг и споменик Србија је дужна да брине о томе, па тако и о Републици Српској", нагласио је Масликовић.

Извор: СРНА