latinica  ћирилица
06/12/2017 |  16:33 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Бањалука Европски град спорта 2018! (ФОТО/ВИДЕО)

Бањалука је вечерас, у Бриселу, проглашена за Европски град спорта 2018.
Бањалука проглашена за европску престоницу спорта - Фото: РТРС
Бањалука проглашена за европску престоницу спортаФото: РТРС

Примајући престижно признање у Европском парламенту, градоначелник Игор Радојичић рекао је да ће град учинити максималне напоре да би престижна награда била оправдана кроз конкретне активности на терену, прије свега популарисањем бављења спортом међу дјецом школског узраста.

- Ово је велика ствар и за међународну афирмацију града, поготово што цијела БиХ, па тако и Бањалука, у европској јавности још носи терет посљедњег рата. Данас ту слику, кад је ријеч о Бањалуци, покушавамо промијенити истицањем у први план прича о култури, спорту и побољшању пословног окружења - рекао је Радојичић.

Бањалука добила признање за европску престоницу спорта

Градоначелник је нагласио да је циљ да у години пред нама развијамо спортску базу, дајући подршку развоју школског спорта.

- Конкретно, Град ће финансирати спортске програме у школама, стављајући фокус на дјецу у узрасту до шестог разреда. Са школама ћемо развити посебне програме о додатним спортским активностима које би биле бесплатне за дјецу. Другим ријечима, Град би плаћао додатне спортске програме, а они који би се, по истеку програма, даље одлучивали за бављење спортом и били би усмјеравани према спортским клубовима - навео је Радојичић.

Бањалука је једини град из БиХ који се окитио овом титулом и уједно једини ван Европске уније који ће носити овај назив у 2018. години.