latinica  ћирилица
06/12/2017 |  16:36 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Хоће ли акцизе добити "зелено свјетло" у ПД ПСБиХ? (ВИДЕО)

Модификовани приједлог измјенама Закона о акцизама, као и сет пратећих закона, извјесно је да ће бити на дневном реду сутрашње сједнице Дома народа Парламента БиХ, потврдили су за РТРС делегати Средоје Новић и Бариша Чолак. Новост у закону је што се, умјесто за 15 фенига на литру нафте, повећава путарина, коју грађани већ плаћају кроз цијену горива. Судећи по расположењу делегата у сва три клуба народа, у којима доминирају СНСД, ХДЗ, СДА и СББ , сет закона о акцизама добиће "зелено свјетло", након чега иде у Представнички дом.
Представнчки дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнчки дом ПС БиХФото: РТРС

По ко зна који пут, акцизе ће бити тема расправе у бх. парламенту. Делегати Дома народа по други пут одлучиваће о новом намету за грађане од којег зависи кредит ММФ-а. Једном су већ прихватили повећање цијене горива. Сада ће одлучивати о повећању путарине за исти износ од 15 фенига, што је у коначном исто. 

- Мислим да би то заиста сутра требало бити на дневном реду. И први пут је то прошло и држим да ће бити усвојено у Дому народа - каже Бариша Чолак, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ /ХДЗ БиХ/.

Шеф Клуба Срба у Дому народа ПС БиХ Средоје Новић /СНСД/ такође вјерује да ће Дом народа имати потребну већину за усвајање овог сета закона јер је, како каже, Закон о акцизама значајан за грађане БиХ и даље провођење реформских процеса.

Сет закона о акцизама Савјет министара упутио је по скраћеној процедури. То значи да би Дом народа сутра могао да одржи двије сједнице како би их у оба читања усвојио, након чега би закони по хитној процедури били упућени у Представнички дом.

- Мислим да је такав сценариј изгледан - каже Чолак.

Представнички дом је више пута до сада обарао Закон о акцизама. У међувремену, број посланика који би могли да подрже те законе повећан је на 21. Још недостаје један глас за већину од 22. Бивши СДС-ов а сада независни посланик Ђорђо Крчмар кратко нам је рекао да још није одлучио како ће да гласа. Спекулише се да би акцизе могао да подржи посланик А-СДА Јасмин Емрић или Диана Зеленика из ХДЗ-а 1990, који су до сада били уздржани.

- Чини се да је то на самој ивици пролаза у Представничком дому. Дакле, биће то само у један глас који ће одлучити хоће ли закон проћи или неће - каже Новић.

Средства прикупљена од повећања путарине искључиво ће се користити за изградњу ауто-путева, али и других путева. С обзиром на годишњу потрошњу нафте у Српској процјене су да ће се на основу повећања од 15 фенига за путарину у цијени горива остварити добит од близу 100 милиона КМ.