latinica  ћирилица
06/12/2017 |  18:02 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Ађијус у УН: Хашки трибунал испунио задатке

Предсједник Хашког трибунала Кармел Ађијус оцијенио је данас на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку да је Трибунал испунио своје задатке и да је доносио "непристрасну, независну и ефикасну правду за злочине које су починили појединци, а не народи или владе".
Кармел Ађијус  (фото: nap.ba/new) -
Кармел Ађијус (фото: nap.ba/new)

"Поносан сам да пред Савјетом безбједности УН могу да кажем - мисија је испуњена", рекао је Ађијус, подносећи посљедњи извјештај Хашког трибунала.

Он каже да су задаци који су им били повјерени били изазовни, али да је Хашки трибунал више пута доказао "своју отпорност и посвећеност правди".

Ађијус је оцијенио да је формирање Хашког трибунала било "прекретница и један од тренутака којима се међународна заједница може поносити".

"Да ли смо могли боље, вјероватно. Да ли смо могли бити ефикаснији, рекао бих да. Да ли смо имали избор - живјети са алтернативом да се не учини ништа имало би много много већу цијену", рекао је Ађијус.

Он истиче да би неуспјех Хашког трибунала значио и неуспјех цијеле међународне заједнице.

Ађијус каже да завршетак рада Хашког трибунала не значи да је посао завршен, јер велики број злочина треба да буде процесиран пред судовима земаља бивше Југославије, преносе медији.

Он је позвао УН да помогу и подрже институције и актере на терену, јер се "ревизионизам и национализам не могу игнорисати".

"Одсуство рата не значи мир, посебно у БиХ", рекао је Ађијус.

Осврћући се на самоубиство хрватског генерала Слободана Праљка, након што му је изречена правоснажна пресуда за ратне злочине у БиХ, Ађијус је рекао да несрећни догађаји посљедњих дана рада Трибунала не треба да засјене рад и заоставштину суда и да посебно забрињава "што неки покушавају искористити ту ситуацију".

Он оцијенио да је Трибунал "свјетионик наде у борби против некажњености за масовне злочине".

Извор: СРНА