latinica  ћирилица
06/12/2017 |  19:35 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Челинац: Представљен први том Енциклопедије Српске

У Челинцу је вечерас представљен први том Енциклопедије Републике Српске у којем је на 783 странице обрађено око 1.330 одредница које обухватају 28 разних подручја из историје, науке, религије и културе Српске.
У Челинцу прдстављен први том Енциклопедије Републике Српске - Фото: СРНА
У Челинцу прдстављен први том Енциклопедије Републике СрпскеФото: СРНА

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да је то један од пет предвиђених томова Енциклопедије, која је општег типа, и у њој су истраживачким поступком и начином обраде одредница приказана суштинска питања о прошлости и садашњости Српске.

"Енциклопедија је лична карта Републике Српске којом желимо да покажемо на научној основи да Република Српска није непозната земља, да овдје од памтивијека буја живот, култура, образовање и све остало што савремени свијет има", истакао је Кузмановић.

Он је подсјетио да је још 2007. године у Републици Српској усвојен закон о енциклопедији, а АНУРС је преузела одговорност да ради ову енциклопедију.

"Први том обухвата око 1.330 одредница и, што је специфично, велики број насељених мјеста, а општина Челинац је у првом тому приказана кроз осам насељених мјеста", додао је Кузмановић.

Рецензент и књижевник Момчило Спасојевић навео је да Енциклопедија представља научни документ који би требало да истакне и трајно заштити идентитет Српске, њену историју, културу, традицију, језик, писмо и друге битне елементе.

Академик Драго Бранковић истакао је да су карте и фотографије које су садржане у Енциклопедији рађене оригинално за ову намјену, те да су их радили врсни картографи.

"Један од крупних проблема који смо имали је и избор фотографија, посебно фотографија личности, те смо радили посебан азбучник фотографија са јасним критеријумима ко има право на фотографију", рекао је Бранковић.

Тираж првог тома Енциклопедије Републике Српске је 2.000 примјерака, од чега ће 500 бити сачувано за комплете са наредним томовима, а 500 ће бити поклоњено.

Вечерас је представљена и монографија "Бесједе - прилог афирмацији науке и умјетности", у којој је садржано 100 бесједа предсједника АНУРС-а Рајка Кузмановића.

Вечерашњу промоцију заједнички су организовали Академија наука и умјетности Републике Српске и Народна библиотека "Иво Андрић" из Челинца.

Извор: СРНА