latinica  ћирилица
06/12/2017 |  22:26 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

Нови Град- Промовисан "Олујни бедем"

У Народној библиотеци у Новом Граду вечерас је представљен нови роман Дејана Стојиљковића "Олујни бедем", који је наставак романа "Дуге ноћи и црне заставе", а оба говоре о историјским приликама у средњовјековној Србији, подијељеној на више малих држава, и биткама са Османлијама у 14. вијеку које су претходиле Косовском боју.
Представљен нови роман Дејана Стојиљковића "Олујни бедем" - Фото: СРНА
Представљен нови роман Дејана Стојиљковића "Олујни бедем"Фото: СРНА

На основу шкртих историјских података, а више из митова и легенди, Стојиљковић у најновијем роману склапа причу о српским витезовима, њиховом господару Лазару Хребељановићу и боју на Плочнику 1386. године, пред пад Ниша у којем је српска војска поразила Турке.

Писац Славиша Павловић рекао је да, читајући оба дјела, читаоци могу да уплове у Србију од 1386. до 1389. године.

"Осим што имају сјајан стил, ова дјела су ме много и научила јер дају нову слику историје", навео је Павловић.

Стојиљковић је рекао да је ангажован на новом роману, наставку романа "Олујни бедем" који ће се звати "Учитељ мачевања".

"Он ће фабуларно покрити период мало познат у нашој историји. Будући да је кључни моменат српске историје Косовска битка, ја покривам период 1386 -1389. година. Мање је познато да је Турцима, након пораза на Плочнику, требало три године да обнове своју војску и да се врате. Тај дио, примирје биће тема и у фокус стављам нову личност деспота Стефана Лазаревића који је у том периоду малољетан, али прима витешку едукацију која ће од њега створити импозантну историјску личност", навео је Стојиљковић.

Писац је говорио и о раду на серији "Сенке над Балканом", те да је био међу првима које је ангажовао Драган Бјелогрлић.

"Радио сам скоро три године, онда су се прикључили Даница Пајовић, па мој колега Влада Кецмановић. Ја напишем прву руку, па онда други другу руку и тако даље. Радимо као тим", навео је Стојиљковић и истакао да је Бјелогрлић преузео праксу страних серија - ради пет сценариста, што се показало као добитна комбинација.

Директор библиотеке Слободанка Вујиноћ рекла је да је ова установа угостила једног од најчитанијих српских писаца данас.

Дејан Стојиљковић, прозни и драмски писац, филмски и стрип-сценариста, рођен је у Нишу 1976. године.

До сада је објавио романе "Константиново раскршће", "Дуге ноћи и црне заставе", "Знамење анђела", "Каинов ожиљак" /у четири руке, са Владимиром Кецмановићем/ и "Олујни бедем", као и прозне збирке "Лева страна друма",  "Lоw Life" и "Кишни пси".

Роман "Олујни бедем", који је објављен у септембру, у Републици Српској прво је промовисан у Фочи, а сутра ће бити представљен у Козарској Дубици, у петак, 8. децембра, у Приједору, а затим у Бањалуци и Андрићграду.

Извор: СРНА